Полякът Анджей Баргел се превърна в първия алпинист, който се

...
Полякът Анджей Баргел се превърна в първия алпинист, който се
Коментари Харесай

Вижте алпиниста, който се спусна със ски от смъртоносния връх К2!

Полякът Анджей Баргел се трансформира в първия планинар, който се спусна със ски от К2 - втория най-голям връх в света (8611 метра). Той стъпи на най-високата точка в неделя сутринта и незабавно потегли надолу към базовия лагер, съобщи Евронюз.

"Много съм благополучен, че съумях да се спусна от К2 и стигнах до базата незасегнат. Започнах да катеря към върха в 4 часа сутринта в неделя. Времето беше хубаво. Появиха се дребни проблеми, когато доближих върха и се спуснах надолу със ските. Беше облачно и би трябвало да се изчакам да се проясни в лагер 4, тъй като идващият сектор от спускането беше доста сложен механически. Много съм благополучен, тъй като това бе моят втори опит - този път сполучлив ", съобщи Баргел.

Миналата година полякът се опита да се спусне със ски от К2, само че проектите му бяха осуетени от метеорологичните условия. Следващата му цел е още този сезон да се спусне със ски от най-високия връх на планетата - Еверест (8848 метра).

Досега Анджей Баргел е изкачвал и слизал със ски от други три осемхилядника - Шиша Пангма (8013 м), Манаслу (8156 м) и Броуд пик (8051 м).

Заради върха си от 2016 година - втурване със ски от 5 седемхилядника единствено за 30 дни Баргел е наименуван Снежния леопард.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР