Полупроводниците от галиев оксид се характеризират с устойчивост на високо

...
Полупроводниците от галиев оксид се характеризират с устойчивост на високо
Коментари Харесай

Пробив на китайски учени в производството на полупроводници от галиев оксид

Полупроводниците от галиев оксид се характеризират с резистентност на високо напрежение, по-малък размер и по-ниска консумация на сила спрямо предходното потомство полупроводници. Аналитиците на FLOSFIA предвиждат, че до 2025 година пазарът на галиевия оксид ще се изравни с този на галиевия нитрид, а до 2030 година цената му ще доближи 1,542 милиарда $. Пробивът на китайските учени може да укрепи китайската промишленост за произвеждане на полупроводници, която Съединени американски щати се пробват да отслабят.

През последните десетилетия полупроводниците изминаха дълъг път от обикновени материали като германий и силиций до съединения (галиев арсенид, индиев фосфид) и материали с необятна неразрешена зона (силициев карбид, галиев нитрид). Галиевият оксид се смята за четвъртото потомство полупроводници със свръхширока неразрешена зона, написа SCMP. Той може да устоя на мощни електрически полета, постоянен е физически и химически и употребява малко сила.

Широчината на неразрешената зона е мярка за силата, нужна за освобождение на електрони в полупроводниковия материал. Колкото по-голяма е тази стойност, толкоз по-висока е устойчивостта на високо напрежение. В съпоставяне с другите материали галиевият оксид има редица обилни преимущества. Само че е сложен за произвеждане.

Миналото лято Министерството на търговията на Съединени американски щати забрани износа на модерни полупроводници, в това число галиев оксид, от съображения за национална сигурност. Устройствата, които употребяват тези материали, имат висок боен капацитет – се споделя в изказването. В отговор Пекин вкара свои лични ограничения за надзор на износа на галий и германий, които влязоха в действие предишния месец. Износът на значимите за страната метали и обвързваните с тях артикули към този момент би трябвало да минава през регулаторно утвърждение.

Екип от учени от университета в Джъдзян създава последно потомство локални полупроводници. Те са забелязали, че галиевият оксид е единственият материал, който образува обособени кристали посредством сгъстяване от разтопено положение при обикновено налягане. Тази специфичност понижава индустриалните разноски.

Освен това препоръчаният от тях способ с 80% понижава потребността от безценен иридий. И още, индустриалният развой се оказа относително елементарен и къс, подобаващ за автоматизирано ръководство.
Учените са получили патенти за своето откритие и ще работят по усъвършенстване на технологията посредством управление на температурните условия. По този метод те чакат да създават по-големи кристали от галиев оксид.

В продължение на 10 години, до 2018 година, китайските управляващи интензивно набираха висококвалифицирани учени, подготвени в чужбина, посредством финансираната от страната стратегия „ План за хиляди гении “ (TTP, „ Thousand Talents Plan„ ). В резултат на натиска от страна на Съединени американски щати Китай закри програмата TTP, само че две години по-късно я възобнови под ново име и в нов формат.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР