Полуофициалната иранска информационна агенция Fars представи плана на Техеран за

...
Полуофициалната иранска информационна агенция Fars представи плана на Техеран за
Коментари Харесай

Петрол: Задава се нова мегасделка на хоризонта

Полуофициалната иранска осведомителна организация Fars показа проекта на Техеран за увеличение на износа на нефт за Венецуела, като задачата е в границите на три години да бъдат изнасяни 860,000 барела дневно.

Тази самодейност надвишава рамките на износа и включва ремонт на венецуелските рафинерии, с цел да се улесни този развой. Общата цел е да се възвърне износът на ирански нефт отпреди глобите до 2.5 милиона барела на ден макар американските наказания.

Заслужава да се означи упоритостта на Иран в напъните за ремонт на рафинериите, образец за което е подновяването на контракта с Венецуела на стойност 100 милиона евро за рафинерията El Palito през миналата година. Въпреки провокациите рафинерията, работеща с 20% потенциал, стартира работа през юни 2023 година Иранските митнически данни допускат, че оборудването за тази рафинерия не е било непосредствено изнесено от Иран, а евентуално добито втора ръка.

Икономическата изолираност на Иран е довела до незначителни покупко-продажби, в това число бартер на газов кондензат с Венецуела, който стартира през есента на 2021 година До януари 2023 година Иран достави 28 милиона барела газов кондензат на Венецуела, като се включи в реципрочна търговия с извънредно тежък недопечен нефт за препродажба на Китай. След намаляването на петролните наказания на Съединени американски щати против Венецуела обаче страната потърси различни източници за газов кондензат.

Стремежът на Иран да ремонтира венецуелските рафинерии и да изнася нефт е забележителен на фона на провокациите, свързани с вътрешните рафинерии.

През последното десетилетие иранските рафинерии се сблъскват с 10% спад заради незадоволителна поддръжка, като трансформират 30% от получения недопечен нефт в по-малко стопански рентабилни мазут и битум. Споразуменията с южнокорейски и китайски компании в средата на 2010 година за понижаване на производството на мазут и битум бяха анулирани след отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение JCPOA.

Износът на ирански нефт, който внезапно спадна от 2.2 милиона барела на ден през 2017 година до под 300,000 през 2019 година заради глобите на Съединени американски щати, се възвърне до близо 1.8 милиона барела на ден. Китай продължава да бъде забележителен клиент на иранския нефт, който се доставя нелегално. Капацитетът за пречистване на Венецуела е намалял до по-малко от 190,000 барела дневно заради остаряването на оборудванията и глобите на Съединени американски щати през последното десетилетие.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР