Получилият названието Процентно споразумение оригинал със записки за договарянето между

...
Получилият названието Процентно споразумение оригинал със записки за договарянето между
Коментари Харесай

Показват за първи път оригинала на Процентното споразумение на Чърчил и Сталин

Получилият названието " Процентно съглашение " оригинал със мемоари за договарянето сред някогашния английски министър председател Уинстън Чърчил и руския водач Йосиф Сталин за разделянето на Югоизточна Европа на сфери на въздействие за пръв път ще бъде показан в галерия във Англия, оповестиха английски медии.

Документът ще бъде показан на 4 април в Националния списък на Англия в границите на галерия за студената война. По думите на основния куратор на изложбата Марк Дантън, Чърчил наричал този пай хартия " непристоен документ " и не желаел да го излага обществено. " Много значимо е документът да бъде изложен обществено, тъй като този пай хартия е с толкоз огромно значение - ориста на милиони хора била решена с един автограф вследствие на инцидентна среща ", сподели Дантън.

" Процентно съглашение " е документ, с който Чърчил и Сталин определили в процентно съответствие равнището на въздействие на Съюз на съветските социалистически републики и западните съдружници в страните от Югоизточна Европа. Тази договореност била реализирана на четвъртата Московска конференция през октомври 1944 година В сходство със съглашението обща сфера на въздействие на Съюз на съветските социалистически републики и западните съдружници би трябвало да станат Югославия и Унгария, сфера на въздействие на Съюз на съветските социалистически републики - Румъния и България, а сфера на въздействие на Англия и Съединени американски щати - Гърция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР