„Получили сме различни сигнали по отношение на Българската енергийна борса

...
„Получили сме различни сигнали по отношение на Българската енергийна борса
Коментари Харесай

Манолова на заседание на Комисията по ревизия: Получили сме сигнали за скока на цените на тока

„ Получили сме разнообразни сигнали във връзка с Българската енергийна борса за скока на цените на тока в резулта - съгласно работодателските организации, на целенасочени дейности. Твърди се, че единствено за 10 дни от края на юли и началото на август, компаниите са надплатили 53 млн. лева посредством сметките си за ток”. Това съобщи Мая Манолова по време на съвещание на парламентарната Комисия по проверката.

„ Има подадени сигнали и обществена информация, че става дума за провокирани изкуствени дефицити, за невключване на мощности, за изкуствено повишение цената на тока на енергийната борса. В резултат на дейностите на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 ", на сдруженията, които са от групата на БЕХ, за предложение на съзнателно по-високи цени, които основават по-висок недостиг. Информация от АЕЦ „ Козлодуй ", подадена до комисията, сочи, че е налице сговор сред 4 сдружения, търговци на енергийната борса. Те ползват нелоялни практики - не заплащат или натискат рухването на авансово подписани контракти по сегмента двустранни контракти. Има информация и за това, че борсата не е събрала взимане от над 8 млн. лева от сдружение, което сега е в неплатежоспособност, както и нформация за спорове на ползи в управлението на енергийната борса и други данни за заплащания във тип на бонуси в самата борса”, сподели още Манолова.

По думите й в тази обстановка има два разновидността за деяние. „ Можем да отидем на място в енергийната борса или да осъществим желанието на работодателските организации и да създадем разискване в Комисията, в наличието на българския бизнес и при предпочитание - на синдикатите. Заседанието може да бъде на тематика скока на цените на електрическата енергия на борсата през последните седмици”, съобщи Манолова.

Константин Стаменов, ръководител на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители и представляващ КРИБ, даде повече информация за това какво съдържа техния сигнал до Комисията.

„ В нашия сигнал главно се адресираше незадоволителното предложение от страна на държавните сдружения от структурата на БЕХ. На борсата се търгуват избрани количества. Те не са били необикновени, те са естествените от много време насам. Съответно производителите на електрическа енергия, в тази ситуация Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2” и Националната електрическа компания, не реагираха на високите ценови нива”, уточни той.

„ Около 5 000 мегавата товар в системата се произвеждаше в дните с рискови стойности и те не престават. Това не е нещо, което е непостижимо. В България мощностите, които могат да се вкарат в деяние, са 10 000 мегавата. Т.е. имаше изкуствено основан недостиг. Именно това написа в нашия сигнал”, добави Стаменов. И изрично съобщи, че е имало „ безучастие от страна на държавните дружества”.

„ В дните на рискови стойности Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2” работеше с 25% от мощностите си. Тогава действаха два блока. В момента работят с шест. Направете си сметка какво е едно държавно сдружение с големи загуби всяка година да не реагира на цени, с които можеше да завоюва и да си понижи загубите. Повече от 10 дни работеха с два блока и не реагираха по никакъв начин”, изясни Стаменов.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1504683476559925

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР