Получихме в пощенската си кутия писмо от Булгаргаз до БЕХ.

...
Получихме в пощенската си кутия писмо от Булгаргаз до БЕХ.
Коментари Харесай

ГЕРБ: Договореният газ няма да покрие нуждите на страната

Получихме в пощенската си кутия писмо от Булгаргаз до БЕХ. В него се споделя, че има получена оферта за 7 кораба и се желае утвърждение за тази оферта от БЕХ. Там се дават съпоставения на цените и се обръща внимание, че няма къде да се разтоварят тез кораби. Офертата е получена на 26-ти с краен период за приемане 16 ч. на 27 юли. Тоест ние към днешния ден не знаем дали държавното управление е приело тази оферта за 7 кораба или не я е прело, и в случай че я е приело, къде ще ги разтоварва, съобщи Делян Добрев от ГЕРБ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В това писмо шефът на Булгаргаз споделя, че за месеците октомври, ноември и декември дефицитът на газ за България е надлежно 1,8 млн. мегаватчаса, 2,1 млн. мегаватчаса и 2,7 млн. мегаватчаса, т.е. дефицитът е сред 2 и 3 млн. мегаватчаса за всеки от месеците. Казва се, че за този интервал 3-те танкера биха задоволили търсенето в България с 1 млн. мегаватчаса. Тоест на нас не ни доближават сред 2 и 3, а вероятно от танкерите имаме един, в случай че се откри къде ще бъде разтоварен, добави Добрев. Те не купиха потенциал в терминала Ревитуса. Ние в ГЕРБ декларирахме малко след началото на войната, че би трябвало да се купи потенциал до края на годината. Капацитет не беше закупен за сметка на МЕТ. Този потенциал го купи частната компания МЕТ и в този момент с цел да разтоварят тези танкери би трябвало да платят на МЕТ колкото МЕТ изиска, с цел да го купят или да се схванат с Турция за разтоварване, уточни Добрев. Нуждите за октомври, ноември и декември са сред 2 и 3 млн. мегаватчаса на месец, т.е. сумарно 7 млн. мегаватчаса, акцентира Дпобрев. А трите кораба са за 3 млн. магаватчаса. На България й трябват 7, а България вероятно има 3, уточни още Добрев.

Той сподели и фактура от компанията „ Винтерсхал “ – медиатор, единият от тримата медиатори до 2012 година. Това е съветският медиатор на Газпром, формалният медиатор на Газпром до 2012 година за България. Този медиатор се връща, сподели Добрев.

„ Винтерсхал “ по думите му е продала газ за 40 млн. евро на България, който е с 30% по-скъп от този по контракта с „ Газпром “. Това прави 10 млн. лв. дневно, т.е. 10 млн. лв. повече дневно заплаща българското общество за газ поради съветските медиатори и 10 млн. лв. заплаща повече за гориво още веднъж поради съветските медиатори. Тоест държавното управление, което се прави на евроатлантическо излиза, че работи за Газпром и за Лукойл. Никога в историята на България, Газпром и Лукойл не са печелили толкоз, колкото печелят в този момент. Разликата за една година в медиаторите е размер на 3,5 милиарда лв. за Газпром и 3,5 милиарда лв. за Лукойл. Дали Газпром и Лукойл вземат всичките 7 милиарда или ги разделят с Кирил и Асен, е въпрос, на който евентуално в никакъв случай няма да можем да получим отговор, акцентира Добрев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че писмата на „ Булгаргаз ” демонстрират цялостния неуспех. Пълен неуспех демонстрират и всичките им ходения по Баку. Договорени на 180 евро цена, ние го договорихме на 30 евро. Точка ”, сподели Борисов. „ България купи 20%, резервирахме потенциал. Половин милиард кубика, при настоящ тогава контракт с „ Газпром ”. Ние проектирахме, ние финансирахме. Ние тъкмо толкоз построихме, колкото и Кирил Петков да върви да върти крана, акцентира Борисов. По време на нашето държавно управление България стана най-развитата газопреносна страна на Балканите. И 80% от всички реверсивни компресори са на територията на България. Потоците, които влизат от Турция, са издигнати от ГЕРБ. Само за няколко дни щях да се схвана с Ердоган и да приключим тематиката, тъй като той е човек с памет, сподели още Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР