Получи 4 години, защото помагал на контрабандисти на цигари. Старият

...
Получи 4 години, защото помагал на контрабандисти на цигари. Старият
Коментари Харесай

Митничарят Фози влезе в затвора, но запази имоти за 265 000 лв.

Получи 4 години, тъй като помагал на контрабандисти на цигари. Старият закон го избави от конфискация

Легендарен митнически шеф, уволняван и връщан на работа четири пъти, влезе в пандиза за 4 година, само че съумя да избави от конфискация имущество за 265 хиляди лева

Бившият началник на митниците в Олтоманци и Гюешево Георги Владимиров-Фози бе наказан от Върховния касационен съд (ВКС) на 3 октомври за подкрепяне на контрабандата на близо 1 млн. кутии цигари на стойност 2 347 950 лева през 2011 година Вестта за влизането му в пандиза го завари като шеф на митница “Олтоманци ”, където бе възобновен на работа през лятото на 2018 година

Наред с неприятната

вест обаче го

споходи и добра

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) желае от съда да вдигне запора върху парцелите му.

Причината - той е оневинен по обвиняването за присъединяване в проведена незаконна група. Случаят на Фози е от 2011-2012 година, когато към момента работи първият закон за лишаване на имущество, добито от незаконна активност. По силата на този анулиран към този момент закон наказателният развой е тясно привързан с делото за конфискация. Тоест, когато някой е оневинен, няма и дело за лишаване на имуществото.

Първоначалното обвиняване на митничаря Фози е, че е част от незаконна група за контрабанда на цигари, работила от 25 август 2011 година до септември 2011 година То обаче пада в съда. Оневинен е и по обвиняването, че е помагал при контрабандата като длъжностно лице, тъй като

през лятото

на 2011 година той

не е на работа

в митниците,

възобновен е като началник на митница “Олтоманци ” на 6 февруари 2012 година По това време Фози има компания за търговия с цигари и алкохол.

Според съда, въпреки и да не е бил на работа в митниците, той добре е познавал работата и тъкмо по тази причина е потърсен от главния уредник на контрабандната скица - починалия към този момент предприемач Борислав Манджуков.

Всичко стартира в средата на август 2011 година, когато убитият на 24 март 2014 година Манджуков се захваща да финансира и провежда вноса на два тира цигари без бандерол от Гърция.

Манджуков и

Фози са близки

и предприемачът

разчита на

помощта

на приятеля си при контрабандата.

В групата, станала известна като “Цигараджиите ”, са още братята Борис и Асен Поборникови, Пламен Георгиев и Олег Падалски. Те са наказани условно през 2015 година, откакто признават виновността си и подписват съглашение със съда. Според проверяващи Асен Поборников е име в контрабандата на цигари.

Подготовката за следващата пратка, в която се включва и Фози, стартира с 250 000 евро, които Манджуков дава на един от групата - Пламен Георгиев. Задачата на Георгиев и Асен Поборников е да намерят водач на тир, с който да превозят цигарите.

Георгиев съумява да склони собствен другар, инкасо охранител, да го придружи и да му помогне “за работа, от която щял да остане удовлетворен ”. Охранителят сменя дежурствата си и взема облекла за няколко дни.

Задачата на Олег Падалски е да даде своя камион с ремарке за транспорта на цигарите.

На 16 август Пламен Георгиев и водачът потеглят към Гърция с микробус, в който авансово натоварват от склад в Западна промишлена зона - Варна, кутии с обувки, продавани в магазините на Манджуков. Те били за прикритие на курса за пазаруването на цигари без бандерол, които да транспортират в страната.

Със себе си мъжете носят и парите, които им е дал Манджуков, с цел да платят цигарите.

Докато пътуват, Пламен Георгиев на няколко пъти

приказва с Фози,

който се

интересува

по кое време ще

пренатоварят

обувките в тира

По директива на Манджуков Пламен Георгиев оставя парите на предпазване в стопанисвано от предприемача обмен бюро.

По-късно се среща с Фози, с цел да обсъдят транспорта.

Тогава обаче се натъкват на първия проблем. Застраховката “Зелена карта ” на камиона е изтекла. Фози се заема да уреди документите на товарния автомобил. Отива до осигурителен брокер и възобновява наложителната застраховка “Гражданска отговорност ” със зелена карта от 18,50 часа на 16 август 2011 година После я дава на водача. Пламен Георгиев пък му дава пари за гориво и други транспортни разноски. А Асен Поборников дава инструкции къде да отиде тирът.

На водача е връчен и телефон с българска карта, посредством която да поддържа връзка с Поборников. В тира са натоварени кутиите с обувки.

Още същия ден камионът потегля през Кулата за Гърция.

Вечерта Манджуков и приятелката му се срещат с Фози в заведение.

Бизнесменът дава инструкции по какъв начин да стане договорката, като натъртва, че не трябва да се предават парите, преди да се види стоката.

На 17 август 2011 година в 1,48 ч Пламен Георгиев, а в 1, 59 ч и Фози - като пешеходец - минават Кулата. В 1,51 ч Пламен Георгиев оповестява на Манджуков по телефона, че са към този момент в Гърция.

В друга кола - “Ауди А8 ”, пътуват братята Поборникови.

На 18 август Асен се чува по телефона с гръцките си снабдители, намира се с тях и им дава капаро. Уговорено е и мястото, на което да стане предаването на стоката. Шофьорът обаче не съумява да го открие и по тази причина е несъмнено друго. Там камионът е предаден на грък, който го откарва до склад, с цел да го натовари с цигари. По-късно денем камионът е върнат, а Поборников заплаща на гърците останалата част от контрактуваната сума. Както е поръчал Манджуков, Поборников ревизира тира и се оказва,

че част от

кашоните

са цялостни

със стиропор

Това много ядосва групата. Започват десетки диалози с гърците и Фози. Той пък персонално идва при камиона, с цел да се увери в измамата.

Все отново гърците се връщат назад, а Фози и компания още веднъж им дават камиона, с цел да го дотоварят. Като отплата за “малката машинация ”, която желали да врътнат, връщат и част от дадените им пари. Този път Фози персонално се качва в камиона, прави инспекция на натоварената стока и тирът потегля.

През нощта обаче Асен Поборников се обажда на водача и му оповестява, че проектите за прекосяването на границата са изменени и може да спре да почине. Шофьорът паркира и заспива.

Сутринта обаче изненадата му е огромна, когато не съумява да възпламени поради сериозен механически проблем.

Налага се нова

интервенция на Фози

Той още веднъж персонално се заема да взема решение казуса. Отива на място да види какво става, а по-късно същия ден още веднъж се връща с гръцки занаятчия, който обаче също се оказва беззащитен.

Налага се пазаруването на нов влекач. Задачата е поверена на Олег Падалски и Борис Поборников, които са в България. Те намират човек с влекач, като ангажимента е същинската договорка по покупко-продажбата да бъде завършена по-късно, а като покупател да се яви бащата на двамата братя Поборникови. Изповядването на договорката пред нотариус фактически става на 29 октомври 2011 година

На 21 август следобяд Олег Падалски и Борис Поборников идват при авариралия камион. Те носят със себе си и аварийна част, и нужните принадлежности и го поправят. Камионът потегля към Кулата, само че не минава границата, а малко преди нея стопира да чака нови инструкции.

Междувременно е преценено, че е по-удачно да се употребява новозакупеният влекач, който е докаран от България в Гърция. Влекачите са разменени, а ремаркето, натоварено с цигарите, е прикачено към тира.

Тук към този момент

идва основната

роля на Фози

Той преценя по кое време е удачно да мине камионът. Според него е добре тирът да бъде напълно претрупан, тъй като цената за прекосяване през границата не зависи от това дали е цялостен със стока, или не.

Фози и Асен Поборников разискват и в коя тъкмо промяна ще бъдат пропуснати безпроблемно през граничния пункт. След преценка на обстановката дават инструкции на водача да мине през Кулата след два дни сред 14 и 16 часа.

Най-после на 23 август 2011 година в 15 ч, 24 мин и 41 сек камионът минава гладко. Зад кормилото на тира е Борис Поборников. Размяната на водачите малко преди границата става по разпореждане на брат му Асен. Същинският водач минава границата като пешеходец. Камионът не е тестван от митничари. Причината - пратката е следена и в действителност групата от дни е подслушвана.

Ролята на Фози в съответния случай е да подкрепи влизането в страната на камион с цигари без бандерол, изяснява съдът в претекстовете си към присъдата.

“Съдействието му към активността на тази група завършило с сполучливото прекосяване на натоварения с акцизни артикули без бандерол товарен автомобил през границатана 23 август ”, сочат магистратите.

От границата камионът потегля към Западна промишлена зона във Варна, а чиновници на ГДБОП го наблюдават от Благоевград до идването му в морската столица.

Разтоварването на цигарите също е следено от антимафиоти. На 24 август цигарите са конфискувани от полицията.

След несполучливата контрабанда има и още един тир с цигари, който минава през границата, само че Фози към този момент няма присъединяване.

Дали митничарят ще изкара цялостната си присъда в пандиза, или след 2 година ще изиска предварително условно освобождение и ще излезе по-рано, занапред ще се разбере. Едно обаче е несъмнено, - че към този момент няма да бъде върнат в митниците, тъй като законът не го разрешава. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР