Получена е оферта от американска страна за вторите осем изтребители

...
Получена е оферта от американска страна за вторите осем изтребители
Коментари Харесай

Получена е оферта от САЩ за вторите осем Ф-16


" Получена е оферта от американска страна за вторите осем изтребители Ф-16. Офертата е пристигнала, Военновъздушни сили организират разбор на самата оферта , като през вчерашния ден идентифицираха 32 линии от контракта, по които имат избрани въпроси и линии, по които трябваше да има изясненост в интервала, в който са се водили диалози по параметрите на самия контракт в последните няколко месеца ".

Това разгласи министърът на защитата в оставка Драгомир Заков на брифинг в Министерски съвет.

Заков въпреки всичко се похвали, че държавното управление е съумяло да реализира в много съществени диалози с американската страна невиждани условия за България по американската стратегия за задгранична помощ. Всичко това е за ракетите, които се слагат върху крилата на Ф-16, само че и във връзка с първата вноска за 2025 година по възможен втори контракт - да бъде отлагана от нас, с наше искане досега, в който дойдат първите изтребители Ф-16. Най-голямата вноска по втория контракт е планувана да бъде 2026 година, уточни Заков.

Условията, контрактувани по програмата, са невиждани и са годни до 1 ноември 2022 година

Заков изясни, че ще се наложи да се проведат в допълнение диалози със Съединени американски щати и видеоконферентна връзка, с цел да се изяснят неразбираемите моменти. Проектът за капиталов разход няма по какъв начин да бъде утвърден в границите на актуалното държавно управление. Оттук нататък остава планът да бъде утвърден и придвижен напред от служебното държавно управление и вероятно в идващ парламент да бъде прегледан и утвърден посредством закон, акцентира военният министър.

Той се надява, че ще остане политическата воля от 2019 година планът за изтребителите Ф-16 да бъде приключен , тъй като е значим за Военновъздушни сили и за българската войска. Това е планът, който вкарва Военновъздушни сили в 21 век, само че всичко зависи от болшинството в идващия парламент, посочи военният министър.

Той уточни, че е от извънредно значимо Военновъздушни сили да придобият нов целеви изтребител. Животът на МиГ-29 не е изключително дълъг напред във времето, призна Заков. По думите му придобиването на целеви изтребител е приоритет за Военновъздушни сили, само че забавянето на модернизацията основава действителен риск Военновъздушни сили да загуби качества и да не може да извършва отговорностите си по Конституция.

Припомняме, че Българска социалистическа партия напусна днешното последно съвещание на държавното управление в оставка поради капиталовия разход за закупуването на втората партида изтребители F-16.

През предходната седмица народните представители. Дебатът продължи над три часа. В последна сметка до промени се стигна, само че Българска социалистическа партия и Възраждане не поддържаха предлагането. Отношение по тематиката взе и министърът на защитата в оставка Драгомир Заков. Той настояваше за.
 Българска социалистическа партия напусна съвещанието - не можело в рецесия да се дават пари за изтребители Обновена
Българска социалистическа партия напусна съвещанието - не можело в рецесия да се дават пари за изтребители

Причината - полемиката по отношение на капиталовия разход за закупуването на втората партида изтребители F-16
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР