Получаването на първия транш демонстрира доверието на ЕК в капацитета

...
Получаването на първия транш демонстрира доверието на ЕК в капацитета
Коментари Харесай

България получи 2,7 милиарда лева по Плана за възстановяване

Получаването на първия транш показва доверието на Европейска комисия в потенциала на българските институции, безапелационен е Атанас Пеканов

България получи през днешния ден средствата по първия транш по Националния проект по възобновяване и резистентност в размер на 2,7 млрд.лв., заяви през днешния ден на брифинг в Министерския съвет служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, преда Българска телеграфна агенция.

Получаването на тези средства беше фокус на нашата работа още през цялото време на този мандат, сподели вицепремиерът. Той добави, че тази добра вест за България през днешния ден е реалност, макар многото спекулации и разнообразни изказвания, опасения, че пари тази година няма да получим, и че по никакъв метод Европейска комисия не е възнамерявала тези пари за България. Напротив, както и обещахме, по този начин и се случи, уточни Пеканов. По думите му това е резултат от работата на държавните управления и институциите от началото на Механизма за възобновяване и резистентност през юли 2020 година Вицепремиерът сподели, че сериозна част от тази работа е свършена стремително от началото на този мандат на служебния кабинет по изчистване и решение на няколко завещани казуса, които не са разрешавали настояването за заплащането да се подаде незабавно.

Винаги на въпроса по кое време ще дойдат средствата, Пеканов уточни, че е казвал, че това ще стане през есента. " Днес е 16 декември, астрономическата есен приключва на 22 декември, на открито в този момент е 12 градуса и има слънце. Надявам се, че сме дали един добър образец на обществото, че обещанията могат да се съблюдават и то в период, сподели вицепремиерът. " Той добави, че първият транш по Плана е реалност, след приемането на утвърждение и положителна оценка от страна на Европейската комисия на 7 ноември, както и на всички държави-членки.

Вицепремиерът е безапелационен, че приемането на първия транш показва доверието на Европейска комисия в потенциала на българските институции да организират, заложените в Плана промени, както и в системите на надзор и ръководство на Плана.

Пеканов отговори на няколко постоянно задавани въпроси защо ще се употребяват тези средства. " Те са преведени в сметката на Министерството на финансите, част от тях ще отидат за планове, които към този момент са стартирали - като процедурите за софтуерна рационализация на дребните и междинни предприятия ", заяви Пеканов. Друга част ще отидат за към този момент почналото създаване на третата линия на метрото в София, за което вицепремиерът поздравява Столичната община. Средства ще отидат и за системата " Тетра ", както и за новите процедури и планове, които занапред стартират, като тези за енергийната успеваемост, за ВЕИ-та на покривите, за външно изкуствено осветяване, които са извънредно значими за общините за възстановяване на енергийната успеваемост, уточни вицепремиерът. Той добави, че всички капиталови планове в Плана имат ясно заложени параметри и проекти за осъществяване.

Пеканов обаче означи, че с изключение на хвалбите би трябвало да се обърне внимание и на многото работа, която следва по Плана. Следващото искане за заплащане включва 66 основни стадия и ограничения и до момента в който България не се оправи с всички тях, няма да може да изиска идващите средства. 22 ограничения би трябвало да минат през Народното събрание, някои от които ще минат през един закон - Законът за енергетиката, което значи, че Народното събрание би трябвало да одобри общо 16 закона, изясни Пеканов. Той изрази страдание за отхвърлянето на Закона за отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания. По думите на вицепремиера е трябвало да приемем този закон още преди две години и сме в наказателни процедури, което значи че ще плащаме наказания, в случай че не го въведем. Средствата по Плана ще идват против промени и против реализирани резултати, акцентира Атанас Пеканов. По думите му по-добрият стандарт на живот, по-добрата обществена и просветителна система, промените, които би трябвало да се се създадат, ще се случат, единствено в случай че има политическа воля. Много ми се желае да намерим такава, тъй като, в случай че тя липсва, рискуваме да останем в периферията.

Вицепремиерът заяви, че настояването за второто заплащане ще се случи, когато бъдат изпълнени всички 66 ограничения. Той увери, че няма риск от загуба на средства, само че има риск от закъснение, което слага риска напред във времето да не осъществим всичко, тъй като имаме период до 2026 година.

В отговор на въпрос Пеканов сподели, че изискването за 40 % понижаване на излъчванията на въглероден диоксид би трябвало да бъде изпълнено до 2026 година. За момента не сме изчистили механизма, по който това може да се случи, означи той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР