Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йон-нам, който

...
Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йон-нам, който
Коментари Харесай

Убитият полубрат на Ким Чен-ун бил информатор на ЦРУ?

Полубратът на севернокорейския водач Ким Чен-ун - Ким Йон-нам, който бе погубен в Малайзия през 2017 година, е бил осведомител на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Това оповестява през днешния ден американският ежедневник " Уолстрийт джърнъл ", като се базира на неназован източник, " персонално осведомен с въпроса ". Вестникът обаче прави конкретизиране, че доста детайлности за връзките сред изпадналия в недружелюбност в Пхенян Ким Йон-нам и Централно разузнавателно управление на САЩ остават прекомерно неразбираеми. От Централно разузнавателно управление на САЩ са отказали коментар по тематиката.

Според източника, представен от " Уолстрийт джърнъл ", имало е връзка сред Централно разузнавателно управление на САЩ и Ким Йон-нам. Няколко някогашни американски чиновници споделиха, че полубратът, който от доста години живееше отвън Северна Корея и нямаше никакво политическо въздействие в Пхенян, евентуално не е бил в положение да предава някакви основни детайлности за потайните ходове на пхенянския режим, написа вестникът. Същите някогашни чиновници настояват, че Ким Йон-нам съвсем несъмнено е бил в контакт със службите за сигурност на други страни, по-специално Китай, отбелязва " Уолстрийт джърнъл ".

Южнокорейски и американски чиновници са отбелязали, че севернокорейските управляващи са наредили убийството на Ким Йон-нам, който е бил критик на династичното ръководство, наложено от неговото семейство. Според източника на всекидневника, Ким Йон-нам е пътувал до Малайзия през февруари 2017 година за среща със своя контакт, осъществяващ връзката с Централно разузнавателно управление на САЩ, въпреки че това може да не е била единствената цел на визитата му.

Две азиатки бяха упрекнати за отравянето му на летището в Куала Лумпур същия месец. Те са напръскали лицето му с нервнопаралитичното вещество VX - неразрешено химическо оръжие. Двете - виетнамка и индонезийка, бяха освободени наскоро, откакто прекараха над две години в затвор в Малайзия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР