Полскотръмбешкото село Павел кани на традиционния си шести поред Фестивал

...
Полскотръмбешкото село Павел кани на традиционния си шести поред Фестивал
Коментари Харесай

Празник на лютеницата стягат в с. Павел

Полскотръмбешкото село Павел кани на обичайния си шести подред Фестивал на доматите, чушките и обичайните храни. Тази година той ще се организира на 25 август от 15.00 часа.

„ Желанието на хората да се събират и поддържат връзка провокира концепцията на Инициативен комитет през 2012 година да се сътвори празникът. Възникна по концепция на интелектуалци от селото. От тогава до в този момент този ден в действителност се трансформира в същински празник, съхраняващ българското и традициите в представянето на ястия, предмети от бита и земеделска продукция. Създаден поради носталгията от предишното, когато в селото е имало огромни зеленчукови градини, а стоката се е изнасяла с тонове с вагони и камиони за чужбина. Днес продължава да се утвърждава празникът, и с помощта на ентусиазма на Клуба на пенсионера, читалището и поддръжката на Община Полски Тръмбеш ”, споделя кметицата на обитаемото място Анка Личева.

Традиционна селскостопанска продукция, кулинарни, локални специалитети, селскостопански, битови, обичайни, български включва ревюто. Публично пък се прави и раздава на хората лютеница. Затова не е инцидентно и името на фестивала. Повече от 100 кг домати и 50-60 кг чушки отиват за изработката на вкусното обичайно българска ядене. Миналата година от него пробваха над 300 – 400 души. В селото гостуват всяка година над 20-30 фолклорни групи от разнообразни обитаеми места. Така че наред с ревюто, програмата на фестивала включва и национални песни, и танци.

През миналите години публични посетители са били Ути Бъчваров, Иван Звездев, Гуна Иванова, Иван Дяков, Нелина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР