Полското село Миежсце Одразански изглежда като особено подходящо място за

...
Полското село Миежсце Одразански изглежда като особено подходящо място за
Коментари Харесай

В това полско село не са се раждали момчета от десетилетие. И жените се учат да вършат всичко

Полското село Миежсце Одразански наподобява като изключително уместно място за живот за феминистки, защото за последното десетилетие там са се раждали единствено девойки и нито едно момче, споделя Emerging Europe.

" Смятам, че обстановката е много необикновена и си заслужава да се разгадае. Лично аз взех решение да възнаградя родителите на първото родено момче. Не знам тъкмо по какъв начин, само че ще бъде атрактивен подарък ", споделя кмета на селото Раяманд Фричко.

Учени от Медицинския университет във Варшава се пробват да схванат има ли научна причина за аномалията или както настояват жителите на селото, това е просто съвпадане.

По-възрастните поданици в селото се успокояват със следната сентенция: " Ако се раждат момчета, е на война, а девойките носят мир. "

Ръководителят на изследователската група Рафал Плоски, който е шеф на отдела по здравна генетика в университета, счита, че отговорът се крие някъде в историята. Затова с екипът му учат раждаемостта през вековете и търсят евентуални връзки с родителите. Необичайната обстановка може да се дължи и на особеностите на околната среда в района.

Междувременно, до момента в който се открие повода или настъпи някаква смяна, градът би трябвало да се приспособи към напълно женската действителност. Още от дребни девойките се учат да правят мъжка работа.

Стереотипите обаче към момента преобладават в Полша. Според Организацията за икономическо съдействие и развиване неравенството сред двата пола в страната продължава, макар че дамите са доста по-образовани от мъжете.

Проблемът стартира още от университетите, където делът на девойките от общо всички, които учат предмети, свързани с компютрите, е едвам 16%. По-голямата част от девойките се насочва към дисциплини, свързани със здравето и обществените услуги.

В резултат на това единствено 30% от чиновниците в превоза и връзките са дами. Донякъде това се изяснява от обичайните настройки на полските жители. Повечето от тях виждат към момента ролята на дамата в грижата са фамилията.

Това може да докара до съществени последици за полската стопанска система. Застаряващото население и ниската раждаемост ще доведат до намаляване на работната мощ в страната с 15% през идващите 20 години, в случай че присъединяване на дамите в нея не се усили.

Това обаче не е проблем за Миежсце Одразански, където не е извънредно жена да кара трактор или да гаси пожар.

Членовете на пожарната работа от доброволци в селото са единствено дами, като най-малките са на две години и половина. По време на тренировките те се учат по какъв начин да гасят пожари и да оказват незабавна здравна помощ, употребявайки плюшените си мечета като атрибут.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР