Полският водопроводчик придоби пословична популярност в целия ЕС. Това беше

...
Полският водопроводчик придоби пословична популярност в целия ЕС. Това беше
Коментари Харесай

Източна Германия спечели много, като развенча мита за полския водопроводчик

" Полският водопроводчик " закупи пословична известност в целия Европейски Съюз. Това беше събирателно разбиране за всички източноевропейски служащи, които след източното разширение на Европейски Съюз през 2004 година щяха да наводнят Западна Европа, предизвиквайки невъобразим дъмпинг на заплащането.

Такива опасения имаше на всички места в " остаряла " Европа, а във Англия страхът от евтината работна ръка даже накара мнозина да гласоподават за излизането на страната им от Европейски Съюз.

Но източното разширение провокира съпротивителни реакции освен поради упования приток на евтина работна ръка. В " остаряла " Европа се притесняваха и от импорт на престъпност и корупция. Загрижени бяха и поради новото милиардно задължение за европейския бюджет.

 Германия незабавно търси десетки хиляди майстори
Германия незабавно търси десетки хиляди майстори

Работещите в занаятчийския отрасъл печелят добре, даже повече от някои висшисти

Сериозни изгоди

В днешните времена на засилващ се шовинизъм тези настроения поставят своя отпечатък и върху горещата тематика за бъдещето на Западните Балкани. Шест страни от този район - Сърбия, Черна Гора, Албания, Косово, Македония и Босна и Херцеговина - напират да влязат в Европейски Съюз.

На този декор немският Институт за проучване на стопанската система RWI организира задълбочено изследване в граничните райони - на 100 км от двете на страни на границите към страните, включили се през 2004 година към Европейски Съюз. Целта на проучването: да изследва по какъв начин рухването на граничните бариери се е отразило на икономическото развиване.

Резултатите демонстрират напълно еднопосочно, че граничните райони на Германия, Австрия и Италия са извлекли по-големи изгоди от останалите страни-членки, които са отвън 100-километровия граничен радиус. Този извод важи с особена мощ за Германия.

 С какъв брой способстват имигрантите за немската стопанска система?
С какъв брой способстват имигрантите за немската стопанска система?

На страната ще са ѝ нужни още половин милион нови служащи

Между 2004 година и 2008 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в граничните райони на трите страни се е нараснал с 0.8% - и то точно с помощта на източното разширение на европейския вътрешен пазар. Най-много е спечелила източната част на Германия, където прирастът се е увеличавал с 2% до 4% годишно.

Няколко са аргументите за това, че точно немските гранични райони са извлекли най-големи изгоди от източното разширение. Първата е обвързвана с близостта до полския пазар, който заради своята величина (10% от европейското население) носи огромни прерогативи за немската стопанска система.

Близостта до Полша притегля през годините и многочислени задгранични вложители, които влагат парите си в източногерманските гранични райони. Плюсове в тяхна изгода са съществуването на добра инфраструктура и функционираща администрация.

 Германия се готви да приема по-лесно непознати служащи
Германия се готви да приема по-лесно непознати служащи

Търсят се освен компютърни експерти, само че и готвачи

Освен това покрай границите на Германия с Полша и с Чехия се намират такива огромни градове като Франкфурт на Одер, Берлин, Дрезден, Кемниц и Цвикау. От изгода се оказват и тесните контакти, които Германска демократична република е поддържала с двете прилежащи източноевропейски страни.

Неоправдани страхове

При това страховете от източното разширение бяха преди време изключително мощни таман в новите немски провинции. Показват го изследвания на Института на немската стопанска система, който на два пъти организира анкети измежду източногерманските компании - един път преди източното разширение през 2004 година и повторно през 2014 година

Преди приема на новите източноевропейски страни-членки близо една трета от интервюираните са дали отговор, че чакат вълна от съкращения. Десет години по-късно се оказва, че едвам 10% от компаниите са претърпели сходни процеси.

 Източноевропейци заемат
Източноевропейци заемат " стотици хиляди " нови работни места в Германия

Всяка втора новоотворена позиция в страната се заема от чужденец

И още: през 2004 година всяка десета компания се е страхувала от изнасяне на продукцията й към Източна Европа. В последна сметка обаче едвам 4% от компаниите са били наранени от такова развиване. С други думи - източногерманската стопанска система не е била подложена на съществени земетресения.

Нещо повече даже: районът Берлин-Бранденбург се е обвързал още по-тясно с стопанската система на прилежаща Полша, която е към този момент вторият по значимост вносител на артикули. По преценки на Германско-полската индустриално-търговска камара, 1000 до 1500 полски компании са разкрили свои филиали в Германия - най-много в областта на превоза и логистиката, строителството и търговията с хранителни артикули.

Всичко това обаче не значи, че нещата ще се развиват по същия метод и при бъдещи разширявания на Европейски Съюз. Защото точно положителните резултати в Германия демонстрират какъв брой решаващи са такива самостоятелни фактори като местоположението, инфраструктурата и старите контакти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР