Полският вътрешен министър Мариуш Камински каза, че Варшава прави планове

...
Полският вътрешен министър Мариуш Камински каза, че Варшава прави планове
Коментари Харесай

Полша се готви за приток на бежанци от Украйна

Полският вътрешен министър Мариуш Камински сподели, че Варшава прави проекти за голям брой непредвидени обстановки, в това число всеобщ приток на бежанци, на фона на опасенията, че Русия ще нахлуе в прилежаща Украйна.

„ Очевидно е, че заради обстановката в Украйна се приготвяме за разнообразни сюжети “, сподели Камински в неделя в обява в Twitter.

„ Едно от тях са дейностите на провинциите, свързани с вероятния приток на бежанци от Украйна, които заради възможен спор може да потърсят леговище у нас ", съобщи той.

Изявлението пристигна, когато Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО продължиха да показват опасения за идна съветска инвазия в Украйна.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели в неделя, че хипотетичното скупчване на съветска войска покрай границите на Украйна допуска, че офанзива може да се случи „ когато и да е “. Москва обаче отхвърли, че има намерение да нахлуе в Украйна и упрекна членовете на НАТО за ескалацията на напрежението в района.

През последните седмици локалните управляващи в полските градове бяха ориентирани да създадат проекти за вероятно идване на бежанци от Украйна.

В Цеханов, на към 90 километра северно от Варшава, кметът Кшищоф Косински сподели, че е бил помолен да направи лист с евентуални уреди за бежанци, в това число прогнозните разноски и броя на хората, които могат да бъдат признати. Може да се наложи постройките да бъдат подготвени с 48 часа предупреждение.

Американски чиновници пресмятат, че до 5 милиона бежанци ще избягат от Украйна, в случай че Русия нахлуе, заяви Washington Post по-рано този месец, базирайки се на „ оценки на разузнаването “.

Вашингтон изпраща още 3000 бойци в Полша и съгласно репортаж на Wall Street Journal, Белият дом е одобрил проекти за американските сили в района да оказват помощ на американските жители, напускащи Украйна. Изданието заяви, че почти 30 000 американски жители са в някогашната руска република.

Държавният департамент на Съединени американски щати, който изтегля множеството от чиновниците на посолството си в Киев, съобщи в събота, че е „ минало време “ за американците да изоставен Украйна.

Американските жители към този момент могат да минават в Полша по суша без авансово утвърждение, отбелязва министерството. Американците, които влизат в Полша, обаче ще би трябвало да показват доказателство за имунизация против Covid-19.

Още през 2016 година Полша твърдеше, че е приела 1 милион украински бежанци, откакто избухнаха военни дейности сред отделилите се републики в Източна Украйна и Киев през 2014 година, употребявайки хипотетичния приток като опрощение за опозиция против настаняването на огромен брой търсещи леговище от Близкия изток и Африка.

Тогава украинският дипломат Андрий Дещица отхвърли изказванието, като сподели, че близо 1 милион негови сънародници в Полша са стопански мигранти с визи или позволения за престояване.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР