Полският външен министър Яцек Чапутович [wikimedia.com] ПрофилПрофесор Яцек Чапутович завършва

...
Полският външен министър Яцек Чапутович [wikimedia.com] ПрофилПрофесор Яцек Чапутович завършва
Коментари Харесай

Яцек Чапутович: Западните Балкани имат право да кандидатстват за ЕС, а ЕС има етично задължение да им отговори положително

Полският външен министър Яцек Чапутович

[wikimedia.com] Профил

Професор Яцек Чапутович приключва варшавския Централен университет по обмисляне и статистика. Неговата докторска степен по политически науки е от Института по политически науки към Полската академия на науките. Също по този начин придобива магистърска степен в задгранични университети, измежду които и Oxford. Автор е на над 100 публикации и университетски монографии. От януари 2018 година е външен министър на Полша. Срещата му с група български публицисти във Варшава е във връзка полското председателството на " Берлинския развой " и идната на 4-5 юли в град Познан среща на върха. Тази дипломатическа самодейност е обвързвана с бъдещото разширение на Европейски Съюз и поддържа евроинтеграцията на Западните Балкани.
Започването на договаряния за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания беше отсрочено. Може ли " Берлинският развой " да се трансформира в опция на договарянията за евроинтеграция?

- Ние сме в поддръжка на започването на договаряния. Инвестирахме много в политически действия във връзка с тези страни. Имахме специфични конференции и съглашения със Северна Македония, Албания, Сърбия, демонстрирахме им нашия опит. Трябва да отговорим на техните упования, тъй като обществата са проевропейски и желаеме те да останат такива. Според нас те имат правото да аплайват за банкет в Европейски Съюз и европейските страни имат етично обвързване да им отговорят позитивно. Не виждаме причина да им се каже да изчакат, тъй като това ще бъде деморализиращо. Освен това в геополитически аспект има конкуренция за района с други сили, измежду които Русия, Турция, Китай. И Европейски Съюз е един от играчите. Трябва да бъдем дейни, тъй като това може да стане регион, който съставлява опасност за сигурността на блока. Но " Берлинският развой " е нещо друго. Той няма да замести договарянията за участие, а ги добавя. И Западните Балкани не го възприемат за опция.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Бихте ли описали по-подробно визията на Полша във връзка с разгорещения спор в Европейски Съюз " мощни национални страни против по-близка интеграция "?

- Ние сме за запазването на единния пазар и на четирите " свободи " на Европейски Съюз – независимост на придвижване на стоките, на капиталите, на услугите и на хората, тъй като това ни носи изгоди. Но виждаме опасност от протекционистките ограничения, тъй като някои европейски страни постановат това, което ние назоваваме " протекционистки ограничения ", а те ги назовават " обществени стандарти ". Пример за това за ограниченията за водачите на камиони. С други думи, ние поддържаме демократичната народна власт. Може да чуете отзиви, че не сме демократична народна власт, само че в действителност сме. Ние сме " за " икономическата конкуренция сред фирмите и страните, тъй като това ще сътвори стопански напредък и ролята на Европейски Съюз ще се ускори. Но в това, което попитахте, няма несъгласие. Учените споделят, че Европейски Съюз може да се интегрира, без да се трансферират пълномощия на наднационално ниво. В Полша неотдавна имаше социологическо изследване, съгласно което 91% от популацията е за евроинтеграция, което е най-високото ниво в Европейски Съюз. Според мен това е обвързвано с качеството на работата на държавното управление – хората в страни, които са добре ръководени, са проевропейски настроени, тъй като схващат, че могат да имат изгода от Европейски Съюз. Ние сме за подсилването на националните парламенти. В този смисъл единственият метод е да се дадат повече пълномощия на демократично определените структури в страните. Нашият модел е " демократична стопанска система и парламентарна народна власт ".

Полша е мощно насочена към Съединени американски щати. Какви изгоди очаквате да ви донесе това?

- Ние сме заинтригувани да поддържаме ползите на Съединени американски щати в нашата част от района. В частност Полша влага доста в тези връзки. На първо място желаеме те да ни пазят като страна в НАТО. Това е единственият метод, по който можем сполучливо да възпрем Русия. А американците са заинтригувани ние да сме мощни в нашите страни и да сме съдружници, на които може да се има вяра. Това значи, че те няма да способстват толкоз доста за сигурността ни и дружно ще възпираме Русия. Трябва да сме самостоятелни, да сме мощни, да не подлежим на изнудване и Вашингтон също по този начин да има стопански изгоди. Чрез скорошните подписани контракти ние купуваме газ от тях по-евтино, в сравнение с от Русия. Затова сме заинтригувани от положителните връзки със Съединени американски щати.

Как ще коментирате рецензията, че Полша може да се трансформира в американски троянски кон в Европейски Съюз?

- На първо място, ние сме членове на Европейски Съюз и следваме неговата външна политика. Но в това време за нас трансатлантическите връзки са жизненоважни. И споделяме: Вие би трябвало да разберете тяхната позиция. Например във връзка с Иран – ние одобряваме иранската нуклеарна договорка, както прави Европейски Съюз, само че в това време желаеме да чуем причините на Съединени американски щати. Така че рецензиите може да идват от тези, които възприемат Вашингтон като съперник и даже зложелател на Брюксел. А за нас не е по този начин. Ние не считаме, че Европейски Съюз има двама врагове – Русия и Съединени американски щати в идентична степен. Ако има сходни възгледи – да, ние считаме, че би трябвало да позволяваме интернационалните проблеми дружно с други демократични страни. Затова връзките ни със Съединени американски щати са мощни. Понякога в Европейски Съюз сме на друго мнение – да вземем за пример споделяме на Франция: Не можете да бъдете толкоз анти-САЩ. Регионът ни има друго усещане за опасност. За нас опасността от Русия е надвиснала, тъй като можем ли да си представим съветски войски да дойдат в Рига? Да, можем. Можем ли да си представим съветски войски да дойдат в Париж или Берлин? Не, не можем. Затова те не са толкоз обезпокоени. Но ние пазиме позициите на Европейски Съюз, в случай че има разлики с американците. Може да не сме изцяло щастливи, когато това се случва, само че оставаме обединени.

Интервюто взе Марина Станева. Използвани са въпроси и на други български медии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР