Полският Сейм заседава Долната камара на полския парламент одобри промени

...
Полският Сейм заседава Долната камара на полския парламент одобри промени
Коментари Харесай

Ройтерс: Варшава прави отстъпки от съдебната си реформа, за да успокои ЕС


Полският Сейм заседава

Долната камара на полския парламент утвърди промени в правосъдната промяна в опит да успокои безпокойството на Европейския съюз, че върховенството на закона в Полша може да бъде отслабено, съобщи Ройтерс.

След двегодишна борба сред Полша и по-либералните страни основателки на Европейски Съюз полските ръководещи се съгласиха да създадат някои отстъпки във връзка с правосъдната промяна.

Европейската комисия даде сигнал, че доста скоро може да бъде реализирано съглашение.

Това значи, че Европейски Съюз е подготвен да смъкна от дневния ред опасността за наказване на Полша посредством процедура, при която може да се стигне до краткотрайно лишаване на правото й на глас в общността.

Полша също по този начин може да понесе загуби, тъй като някои страни членки упорстват даването на финансиране от Европейски Съюз в бъдеще да бъде според от зачитането на демократичните полезности като господство на закона и правосъдна самостоятелност.

Първият ръководител на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф обаче сподели, че препоръчаните от ръководещата партия " Право и правдивост " отстъпки са " илюзорни ".

" Предложените промени... не служат на задачата за споразумяване на продължаващия спор за върховенството на закона. Не засягат най-спорните въпроси ", съобщи тя.

Очаква се в петък горната камара на Народното събрание да утвърди новите правила. След това президентът Анджей Дуда има три седмици, с цел да ги подпише или да им наложи несъгласие.

Партията " Право и правдивост " счита измененията в правосъдната система за главен детайл в програмата й за промени. Според ръководещите промяната е от решаващо значение за това да направи съдилищата по-ефективни и обективни.

Полският външен министър Яцек Чапутович сподели, че същността на промяната няма да се промени.

" Право и правдивост " обаче желае да затопли връзките с Брюксел преди поредност от избори тази и идната година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР