Полският Сейм - долната камара на парламента, прие предложен от

...
Полският Сейм - долната камара на парламента, прие предложен от
Коментари Харесай

Полша склони на реформа, за да получи евросредства

Полският Сейм - долната камара на Народното събрание, одобри препоръчан от президента Анджей Дуда законопроект, с който се отстранява дисциплинарната камара за съдиите към Върховния касационен съд. Предстои гласоподаване в Сената, а окончателното приемане на законопроекта ще отвори път за приемане на 36 милиарда евро по Плана за възобновяване, които Европейската комисия блокира поради противоречивия орган.

Създаването на дисциплинарната камара през лятото на 2019 година беше част от ограниченията, които ръководещите в Полша назовават правосъдна промяна, а критиците - преодоляване на правосъдната система. Членовете на камарата се назначават от Националния правосъден съвет, който е напълно под контрола на изпълнителната и законодателната власт. Тя има пълномощия да дефинира ориста на съдии на всички равнища и се счита за инструмент за премахване на неуместните.

След изострен спор сред Брюксел и Варшава предходната есен Съдът на Европейски Съюз постанови, че дисциплинарната камара нарушава правото на Евросъюза и наказа Полша с санкция от 1 млн. евро дневно за това, че не е спряла активността ѝ. Управляващите от " Право и правдивост " не се подчиниха на решението и нарекоха дейностите на Европейски Съюз " изнудване ". Еврокомисията обвърза разпускането на камарата с одобряването на средствата по Плана за възобновяване. Председателят Урсула фон дер Лайен напомни, че за всички страни от Европейски Съюз характерните промени са изискване за приемане на безплатни средства и заеми, с цел да възстановят стопанските системи си от пандемията.

Полският министър председател Матеуш Моравецки уточни, че сегашните промени извършват три условия на Брюксел - разпуска се дисциплинарната камара, която дефинира наказванията на съдиите, трансформира се системата за наказване на магистратите и се връщат в системата магистрати, които са уволнени или преместени. Очаква се законопроектът да бъде дефинитивно признат до 2 юни, когато Урсула фон дер Лайен ще посети Варшава, с цел да постави автограф под полския проект за възобновяване.

Опозицията гласоподава срещу законопроекта, с мотив, че измененията са козметични. Разпуснатата камара ще бъде сменена с друга сходна и няма гаранции, че съдиите няма да бъдат подлагани на политически напън.

Откакто пристигна на власт през 2015 година, партията " Право и правдивост " стартира оспорвана правосъдна промяна с мотив, че правосъдната система би трябвало да се прочисти от комунистическото завещание. Според критиците измененията нарушават разделянето на управляващите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР