Полският президент Анджей Дуда заяви, че все още смята за

...
Полският президент Анджей Дуда заяви, че все още смята за
Коментари Харесай

Полският президент Анджей Дуда: Грешка беше, че Меркел подкрепяше Северен поток 2

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че към момента счита за погрешно, че някогашният канцлер Ангела Меркел (на поста от 2005 до 2021 г.) е подкрепила плана " Северен поток 2 ", който в никакъв случай не е бил сертифициран. Той изрази мнението си в изявление за немския вестник " Frankfurter Allgemeine Zeitung ", оповестено във вторник. " Газовите планове, наречени " Северен поток ", са огромен укор към Германия от моя страна ", сподели той.

" През цялото време чувахме, че " Северен поток " е чисто стопански план, на който е мъчно да се повлияе ", добави Дуда. " Този мотив в никакъв случай не е бил споделян от мен. След това пристигна съглашението от 2021 година сред [президента на Съединени американски щати Джо] Байдън и Меркел, с което Вашингтон се отхвърли да се опълчи на " Северен поток 2 ", а същата вечер Меркел се обади на [руския президент Владимир] Путин. Бях шокиран. Това трябваше да бъде признато освен като акт на равнодушие, само че и като съвсем неприятелски акт по отношение на нашата част на Европа ", споделя Дуда.

" Северен поток 2 " е изцяло построен, само че по този начин и не е пуснат в употреба. Сертифицирането му беше спряно още при канцлера Олаф Шолц на 22 февруари 2022 година, откакто Русия призна Донецката и Луганската национална република ", показва полският президент.

Името на някогашния канцлер постоянно се появява в полемиките за досегашната политика на Германия по отношение на Русия. Тя е упреквана за това, че до последно е подкрепяла " Северен поток 2 " и че на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година се е противопоставила на ускореното присъединение на Украйна към алианса.

На 21 юли 2021 година Съединени американски щати и Германия реализираха съглашение за плана " Северен поток 2 ". Вашингтон призна, че глобите няма да спрат осъществяването, а Берлин даде обещание да упорства за удължение на преноса на съветски газ през Украйна. /БГНЕС, ТАСС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР