Полският президент Анджей Дуда заяви, че ще наложи вето на

...
Полският президент Анджей Дуда заяви, че ще наложи вето на
Коментари Харесай

Полският президент: Налагам вето върху на промените в изборния закон на правителството

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че ще наложи несъгласие на оферти от ръководещата партия "Право и правдивост " (ПиС) избирателен закон, облагодетелстващ огромните партии за вота за Европейски парламент следващата година, в това число евроскептичната партия на властта и главната опозиционна политическа мощ Гражданска платформа, съобщи Ройтерс.

В претекстовете за решението си държавният грава уточни, че новите правила - утвърдени от Народното събрание през юли - на процедура значат, че с цел да завоюват каквито и да било места в Екологичен потенциал, партиите ще би трябвало да съберат не по-малко от 16,5 % от гласовете. "Това е прекомерно отдалечаване от стандартите на пропорционалното посланичество ", съобщи той. Ако на изборите евроскептичните партии се показват добре в целия Европейски Съюз, това може да окаже съществено въздействие върху бъдещата политика на съюза, който от март следващата година ще има 27 членки, отбелязва Ройтерс.

Почти три години откакто завоюва последните парламентарни избори, ПиС, която съчетава националистическа реторика с великодушна обществена политика, се радва на мощна социална поддръжка в Полша. За Дуда поддръжката на по-малките партии, в частност на антисистемната "Кукиз-15 ", може да се окаже от решаващо значение, с цел да бъде избран отново на идващите президентски избори през 2020 година

Дуда е съдружник на ПиС, само че връзките му с нейното държавно управление се оказаха сложни и може да му е нужна по-широка поддръжка, с цел да победи евентуалния си конкурент на изборите Доналд Туск, някогашния полски министър председател, който в този момент е ръководител на Европейския съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР