Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, който ограничава

...
Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, който ограничава
Коментари Харесай

Закон, който ограничава възможностите на евреи да си връщат имоти, конфискувани от нацистите

Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, който лимитира опциите на евреи да си връщат парцели, иззети от нацистките окупатори на Полша и непокътнати в следвоенния интервал от комунистическите ръководители на страната - решение, което евентуално ще подхрани напрежение със Съединени американски щати и Израел, заяви Българска телеграфна агенция.

" Взех решение за закона, който през последните месеци беше обект на многолюден и оглушителен спор вкъщи и в чужбина ", съобщи Дуда в оповестено през днешния ден изказване. " След изчерпателен разбор, взех решение да подпиша поправката ", добави президентът, представен от Ройтерс.

Приетата корекция към Административнопроцесуалния кодекс ще попречи да бъдат обявявани за невалидни решения, свързани със благосъстоятелност и други административни решения, в случай че са минали 30 години от издаването им. Това визира и еврейски, и нееврейски притежатели, чиито парцели са били иззети по времето на комунизма. В случая с някогашните еврейски притежатели неведнъж става дума за жилища или бизнес на фамилии, убити в Холокоста, чиято благосъстоятелност по-късно е била конфискувана от полската власт по времето на комунизма, отбелязва Асошиейтед прес.

Израел осъди това законодателство. Външният министър Яир Лапид сподели, че то " накърнява както паметта за Холокостта, по този начин и правата на неговите жертви ". Съединени американски щати оказваха напън на Полша с вяра, че това законодателство ще бъде спряно. Това е един от въпросите, пораждащи напрежение в връзките сред Вашингтон и Варшава след встъпването в служба на президента Джо Байдън. Полша споделя, че законодателната смяна се прави, с цел да бъдат решени въпроси, останали неуредени от десетилетия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР