Полският президент Анджей Дуда каза днес, че самите жени би

...
Полският президент Анджей Дуда каза днес, че самите жени би
Коментари Харесай

Полският президент отсъпи, вече е съгласен жените да имат право на аборт |

Полският президент Анджей Дуда сподели през днешния ден, че самите дами би трябвало да имат правото на аборт при положение на увреждания на плода.

Асошиейтед прес oпределя изказването му като оттегляне от позицията на консервативните ръководещи, прокарали ограничение на абортите, което докара до всеобщи митинги.

" Не може законът да изисква сходен подвиг от една жена ", сподели Дуда в радиоинтервю след дни на митинги в Полша поради решението на Конституционния съд да разгласи за противоконституционно спирането на бременността поради вродени недостатъци на зародиша.

Това негово изказване е в внезапен контрастност с първичната му реакция предходната седмица, когато той приветства правосъдното решение и акцентира, че е срещу аборта, даже при положение на необратимо увреждане на плода.

Дълбоките разделения, които от дълго време тлеят в Полша, в този момент излизат нескрито. Привърженици на крайната десница нападнаха нощес протестиращи дами в някои градове, в това число Вроцлав, Познан и Бялисток.

Преди това водачът на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински прикани своите поддръжници да излязат по улиците, с цел да защитят църквите, откакто дами нарушиха естественото протичане на литургии в неделя и напръскаха с багра църковни здания.

Мнозина изтълкуваха апела му като разрешение за принуждение против протестиращите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР