Полският президент Анджей Дуда каза днес, че самите жени би

...
Полският президент Анджей Дуда каза днес, че самите жени би
Коментари Харесай

Анджей Дуда отстъпи за абортите: Жените сами да решат

Полският президент Анджей Дуда сподели през днешния ден, че самите дами би трябвало да имат правото на аборт при положение на увреждания на плода, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията дефинира изказването му като оттегляне от позицията на консервативните ръководещи, прокарали ограничение на абортите, което докара до всеобщи митинги.
Още по тематиката
" Не може законът да изисква сходен подвиг от една жена ", сподели Дуда в радиоинтервю след няколко дни митинги в Полша поради решението на Конституционния съд, което на процедура не разрешава абортите.

Това негово изказване е в внезапен контрастност с първичната му реакция предходната седмица, когато той приветства правосъдното решение и акцентира, че е срещу аборта, даже при положение на необратимо увреждане на плода, отбелязва АП.

Какво бе решението на Конституционен съд

Миналия четвъртък Конституционният съд на Полша постанови, че прекратяването на бременността заради патология на плода опонира на полската конституция. Така в страната абортът остава легален единствено в случаи на бременност след обезчестяване, блудничество или при опасност за здравето на майката.

Разгневена и разграничена Полша

Дълбоките разделения, които от дълго време тлеят в Полша, в този момент излизат нескрито.

Десетки хиляди души стачкуват в Полша от няколко дни. Гневът им е ориентиран към ръководещата консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС), като мнозина поляци считат, че Конституционният съд работи под неин напън.

 В никоя европейска страна не биха преизбрали Тръмп, с изключение на може би в Полша Виж още

Недоволство има и по адрес на Католическата черква, чиито висши представители утвърдиха стягането на законодателството срещу абортите, отбелязва ДПА.

Лидерът на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински прикани своите поддръжници да излязат по улиците, с цел да защитят църквите, откакто дами нарушиха естественото протичане на литургии в неделя и напръскаха с багра църковни здания. Мнозина изтълкуваха апела му като разрешение за принуждение против протестиращите.

Привърженици на крайната десница нападнаха нощес протестиращи дами в някои градове, в това число Вроцлав, Познан и Бялисток.

Президентът Дуда също сподели, че има друго виждане от Качински по въпроса за сигурността, като съобщи, че само полицията би трябвало дава отговор за опазването на реда.

За през днешния ден няма планувани демонстрации, само че на следващия ден е плануван всеобщ протест във Варшава, отбелязва Ройтерс.

Междувременно държавни чиновници предизвестяват, че коронавирусните инфекции може бързо да набъбнат поради всеобщите демонстрации. Полша записва през днешния ден нов денонощен връх на новите случаи на ковид и умрелите от Ковид-19 - надлежно 20 156 и 301. Общият брой на инфектираните се е утроил за по-малко от месец, като е надхвърлил 300 000 (319 205). 5149 души са умряли досега от Ковид-19 в Полша.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР