Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в събота, че страната му

...
Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в събота, че страната му
Коментари Харесай

Полша готова да изпрати самолети МиГ на Украйна

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи в събота, че страната му е подготвена да даде своите изтребители МиГ на Украйна, в случай че Съединени американски щати оглавят по-широка коалиция за трансфер на самолети за Киев , написа европейската редакция на " Политико ".

" Днес можем да приказваме за прекачване на нашите (изтребители) МиГ като част от по-широка коалиция и ние сме подготвени за това ", сподели Моравецки, съгласно информация на Ройтерс от Варшава. " Полша може да бъде единствено част от доста по-голяма коалиция тук, коалиция, управлявана от Съединените щати ", сподели той.

Коментарите на премиера идват ден откакто полският президент Анджей Дуда сподели в изявление за Sky News, че актуалните бойни самолети би трябвало да бъдат изпратени в Украйна навреме , с цел да оказват помощ на Киев да отблъсне съветското нахлуване.

" Те също ще се нуждаят от съвременни самолети, изтребители в бъдеще. Всичко, което ще им разреши да имат софтуерно превъзходство над съветските въоръжени сили, е скъпо тъкмо в този момент ", сподели Дуда.

Полският президент също по този начин съобщи, че по-старите полски изтребители МиГ-29 от руската ера могат да бъдат изпратени по-рано, защото това са самолети, които украинските водачи могат да ръководят, като се има поради, че това към този момент е тип съоръжение, с което летят.

Припомняме, че България също разполага със самолети МиГ-29, чийто летателен запас изтича, а поддръжката им е проблематична, поради глобите против Русия, която от своя страна не дава лицензи на страни от НАТО. 

" Така че даряването на това съоръжение на Украйна преди всичко към този момент ще обезпечи поддръжка за Украйна, тъй като те ще противодействат на руснаците до известна степен ", сподели Дуда.

Изявлението на Дуда идва по-малко от седмица, откакто той алармира, че Полша може да не е в положение да достави западни бойни самолети на Украйна, отбелязвайки, че страната му разполага с по-малко от 50 самолета.
 Англия ще помогне на страните, които решат да изпратят самолети на Украйна Обновена
Англия ще помогне на страните, които решат да изпратят самолети на Украйна

Той прикани за удвояване на помощта за Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР