Полският премиер Матеуш Моравецки (в средата) посочи, че компаниите, които

...
Полският премиер Матеуш Моравецки (в средата) посочи, че компаниите, които
Коментари Харесай

Дания и Полша няма да подпомагат компании, регистрирани в данъчни убежища

Полският министър председател Матеуш Моравецки (в средата) уточни, че фирмите, които желаят да аплайват за помощи от избавителния фонд на стойност 6 милиарда $, би трябвало да заплащат локалните бизнес налози

Дания и Полша няма да разрешат на компании, регистрирани в офшорни данъчни убежища, да получат финансиране от техните избавителни фондове, предопределени да оказват помощ на потърпевши от пандемията бизнеси. Датското финансово министерство удължи избавителната си стратегия до юли, само че съобщи, че основаните в данъчни убежища компании към този момент няма да могат да вземат участие в нея. Полша предприе сходни дейности на 8 април, написа Business Insider.

Правителството във Варшава уточни, че фирмите, които желаят да аплайват за помощи от избавителния фонд на стойност 6 милиарда $, би трябвало да заплащат локалните бизнес налози. Посланието на датските управляващи беше същото: " Фирмите, търсещи обезщетения след удължаването на програмата, би трябвало да платят налозите, за които са задължени съгласно интернационалните съглашение и националните правила ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Помощ с изискване

Не е ясно дали други европейски страни ще последват този образец, само че е малко евентуално управляващите в Холандия, Швейцария и Люксембург да го създадат, защото те имат клаузи, които ги вършат атрактивни за бизнеса. Според Робърт Палмър от Tax Justice UK английското държавно управление би трябвало да схване метода на Дания и Полша, тъй като " всяка помощ би трябвало да идва с условия, гарантиращи положителното бизнес държание ". Той добавя, че " компании, които се пробват да избегнат отговорностите си, като понижават налозите си, не би трябвало да чакат помощ, когато нещата се объркат ".

Експерти и деятели в няколко страни в Европейски Съюз приканиха държавните управления да се задействат против данъчните убежища, защото заплащането на налози е жизненоважно за ограничението на отрицателните финансови резултати от пандемията. От International Centre for Tax and Development показват, че в сегашните сериозни условия " избягването на налози понижават способността на страните да усилят ресурсите си ".

Отказване от досегашните начини

Бившият редактор на в. Guardian Алън Ръсбриджър разяснява, че английските управляващи би трябвало да принудят фирмите, основани в офшорни данъчни убежища, да се откажат от способите си в подмяна на държавна помощ. " Изведнъж осъзнаваме, че нашите публични услуги са фрапантно недофинансирани. Затова ето една концепция - преди всяка компания да получи и стотинка от помощта поради ковид, тя би трябвало първо да обещае да приключи сделките си за изкуствено отбягване на налози в бъдеще ", споделя Ръсбриджър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР