Полският премиер Матеуш Моравецки разгневи еврейската общност, заявявайки, че изплащането

...
Полският премиер Матеуш Моравецки разгневи еврейската общност, заявявайки, че изплащането
Коментари Харесай

Полският премиер разгневи еврейската общност

Полският министър председател Матеуш Моравецки разгневи еврейската общественост, заявявайки, че изплащането на обезщетения за благосъстоятелност, иззета по времето на Втората международна война, би представлявало посмъртна победа за Адолф Хитлер, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Управляващата в Полша националистическа партия "Право и правдивост " (ПиС) твърди, че през Втората международна война страната е била жертва на инвазия и окупация от страна на нацистка Германия, заради което не трябва да бъде натоварвана с финансови отговорности за погашение на обезщетения или реставрация на евреи. "Ако се стигне до този миг, до тази ужасна неправда, в случай че жертвата и екзекуторът си разменят местата, това би представлявало нарушаване на всички съществени правила на интернационалното право, както и посмъртна победа за Хитлер ", съобщи в петък Моравецки. В Полша живееше една от най-големите еврейски общности в света, която беше съвсем напълно унищожена от нацистите, основали печално известните лагери на гибелта.

Председателят на Световния еврейски конгрес (СЕК) Роналд Лаудер прикани Моравецки да вземе думите си назад, определяйки ги като "изключително притеснителни " и "достойни за неодобрение ". Световната организация за възобновяване на еврейско имущество също съобщи, че в случай че е предадено вярно, това изказване демонстрира апатия към оживелите от Холокоста и техните фамилии.

След рухването на комунизма през 1989 година някогашни притежатели на парцели и техни потомци упорстват да бъдат обезщетени за изгубената благосъстоятелност, само че предходни полски държавни управления нямаха пари или решителност да решат този въпрос, отбелязва Ройтерс.
В изказване на СЕК Лаудер декларира, че полските държавни управления "упорито отхвърлиха да признаят материалните загуби на полските евреи и на процедура се отнасяха към техните домове и друга благосъстоятелност като към военна плячка ".

Полският министър председател съобщи през днешния ден пред медиите, че критиците са извадили мненията му от подтекста. "Ако прочетат цялото изречение, не биха го подлагали на критика ", акцентира на партийно заседание в град Лодз Моравецки, 50-годишен някогашен банкер, който в младостта си е взел участие в незаконно антикомунистическо придвижване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР