Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес Германия да изпрати на

...
Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес Германия да изпрати на
Коментари Харесай

Матеуш Моравецки към Германия: Изпратете на Украйна оръжията, от които се нуждае


Полският министър председател Матеуш Моравецки прикани през днешния ден Германия да изпрати на Украйна оръжията, от които Киев се нуждае за отпор против съветската инвазия, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8920
Агенцията отбелязва, че в своя тирада в Берлин Моравецки е разкритикувал политиката, която държавното управление на немския канцлер Олаф Шолц води по отношение на спора в Украйна.

Моравецки сподели, че груповата съвест на Европа ще бъде опетнена, в случай че не се помогне в допълнение на Украйна. Той произнесе тирада по време на събитие за отбелязване половинвековния празник от активността на някогашния немски финансов министър Волфганг Шойбле като народен представител в Бундестага.

" Призовавам за решителни дейности от страна на немското държавно управление. В момента, в който приказваме, се води борба за независимост и за нашето бъдеще. Танковете не би трябвало да останат в складовете, а да бъдат изпратени ", сподели Моравецки, който беше приветстван от най-вече консервативните немски депутати, събрали се в Берлинския еврейски музей за събитието.

Германия в последно време е подложена на напън от съдружниците си от НАТО да изпрати свои танкове " Леопард " на Украйна, показва Ройтерс.

Моравецки сподели още по време на формалната си аудиенция в Берлин, че ще продължи да упорства за репарации от Германия за вредите, нанесени на Полша през Втората международна война, съобщи ДПА.

В изявление на варшавското военно летище преди да замине за Германия полският министър председател уточни, че ще продължи да слага въпроса за репарациите, макар отхвърлянето от страна на Германия на сходни искания.

Той назова въпроса за спомагателните репарации от Германия " фундаментално значим въпрос за всички поляци ".

През октомври партията на Моравецки " Право и правдивост " (ПиС) публично изиска от Германия да изплати на Полша 1,3 трилиона евро ( близо 1,4 трлн. долара) като отплата за нанесените вреди по време на Втората международна война и нацистката окупация, показва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР