Полският премиер Матеуш Моравецки отмени визита в Израел след коментар

...
Полският премиер Матеуш Моравецки отмени визита в Израел след коментар
Коментари Харесай

Полският премиер отмени визита в Израел заради коментар на Нетаняху

Полският министър председател Матеуш Моравецки анулира аудиенция в Израел след коментар за Холокоста на израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху.

Той беше представен от израелска медия с думите: " Поляците сътрудничиха на германците " по времето на Холокоста. По-късно той направи уточнението, че не е имал поради полската нация, нито всички поляци. Но в отговор в неделя Полша привика израелския дипломат, с цел да го уведоми, че Моравецки няма да дойде в страната във вторник. Срещата, с хазаин Израел, е на Вишеградската група, която включва Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Говорител на полското държавно управление съобщи: " Министър-председателят Моравецки сподели на министър-председателя Нетаняху в телефонно позвъняване, че Полша ще бъде показана на срещата от министъра на външните работи Яцек Чапутович ".

Нетаняху беше на държавно посещаване в Полша в четвъртък, когато неговия коментар бе предаден от израелски медии, в това число Haaretz и The Jerusalem Post. По-късно от кабинета на премиера изясниха, че " на брифинг министър-председателят Нетаняху е приказвал за поляци, а не за полския народ или страната Полша ".

Моравецки реагира посредством Туитър с коментар, че по времето на нацистката окупация на Полша не е имало " полски режим ".

Президентът на Полша Анджей Дуда съобщи, че в случай че Нетаняху е споделил това, което пишат медиите, " Израел не би било положително място за среща ".

В неделя Моравецки разгласи, че визитата му там се анулира.

Израел предложи семейството на срещата на Вишеградската четворка, с цел да затвърди връзките си с членките на Европейски Съюз.

По време на Втората международна война Полша е окупирана от нацистите. Повече от 5 милиона полски жители, в това число 3 милиона евреи, умират. От години страната се бори против термина " полски лагери на гибелта ", заявявайки, че това са били нацистки лагери, издигнати на нейната територия по време на окупацията. През февруари 2018 година Полша вкара противоречив закон, съгласно който е нелегално да се упреква полската нация или страна в съучастничество с нацисткия Холокост. Израел оспорва законодателството, а президентът на страната Реувен Ривлин предходната година съобщи, че до момента в който доста поляци са се борили против нацистите, " Полша и поляци са взели участие в заличаването " на евреи по времето на Холокоста. Полша се съгласи да промени закона и към този момент той не съдържа опасността от 3 година затвор за изказванието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР