Полският премиер Матеуш Моравецки написа писмо до компанията за онлайн

...
Полският премиер Матеуш Моравецки написа писмо до компанията за онлайн
Коментари Харесай

Документален филм за концлагерите скара Полша с Нетфликс

 Полският министър председател Матеуш Моравецки написа писмо до компанията за онлайн стрийминг " Нетфликс " с гледище за промени в документален филм за нацистките лагери на гибелта, съобщи Би Би Си.

Моравецки сподели, че карта, показвана в епизодите, слага концентрационните лагери в рамките на днешна Полша. Това основава неверното усещане, че Полша е виновна за лагерите на гибелта, когато тя в действителност е била окупирана от Германия през Втората международна война, добави министър председателят.

Нацистка Германия нахлува в Полша на 1 септември 1939 година, което бележи началото на най-кръвопролитната война в човешката история. Германците построяват концентрационни лагери, в това число " Аушвиц " ( " Освиенцим " на полски), избивайки милиони хора, множеството от тях евреи.

В писмото си до основния изпълнителен шеф на " Нетфликс " Рийд Хастингс Моравецки съобщи, че е значимо " да се уважава паметта и да се резервира истината за Втората международна война и Холокоста ". Според премиера някои продукции на " Нетфликс " са " извънредно неточни " и " пренаписват историята ".

Полският министър председател е прикачил към писмото карта на Европа в края на 1942 година, както и роман на Витолд Пилецки, който е бил непринудено затворен в Аушвиц и писа за прекарванията си, откакто сполучливо избяга.

" Вярвам, че тази ужасна неточност е позволена несъзнателно ", прибавя Моравецки.

По-голямата част от еврейското население на Полша e изтребено по време на нацистката окупация. Има обаче някои жестоки полски зверства против евреи и други цивилни по време и след войната. През 1941 година полски селяни в Йедвабне, може би след подстрекаване от страна на нацистите, събират над 300 свои еврейски съседи и ги изгарят живи в плевня.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР