Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че ако няма германско споразумение

...
Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че ако няма германско споразумение
Коментари Харесай

Заради танковете за Украйна в Полша започнаха да говорят за саботаж на Берлин

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че " в случай че няма немско съглашение за танковете Leopard 2, тогава ще бъде основана по-малка коалиция от страни, които са подготвени да дарят част от своите съвременни танкове на воюващата Украйна ".  " Няма да гледаме пасивно по какъв начин Украйна кърви. Украйна и Европа ще завоюват тази война - със или без Германия ", акцентира Моравецки, представен от ПАП.

В петък, 20 януари, на последното съвещание на Рамщайн контактната група за поддръжка на защитата на Украйна разиска, наред с други неща, прехвърлянето на танкове Leopard 2 на Украйна, само че решение не беше взето. Министърът на защитата на Германия Борис Писториус сподели, че въпросът за разрешаване на износа на танкове Leopard 2 е бил обсъждан, само че няма решение по този въпрос и че " всички плюсове и минуси би трябвало да бъдат деликатно претеглени ". И като цяло последната дума остава на немския канцлер Олаф Шолц.

Моравецки съобщи, че немската позиция е неприемлива.

" Измина съвсем година от началото на войната. Всеки ден умират почтени хора. Руските бомби сеят безпорядък в украинските градове. Те падат върху цивилни цели, убивайки дами и деца. Доказателства за военни закононарушения, осъществени от съветската войска може да се види по малкия екран и в YouTube. Какво още й би трябвало на Германия, с цел да си отвори очите и да стартира да работи в сходство с капацитета на немската страна? “, възмути се полският министър председател.

Германия няма потребност да задейства 100 % от своите запаси, сподели той. 30 % биха били задоволителни или даже 10 %.

„ Преди всичко обаче Берлин не би трябвало да отслабва или саботира дейностите на други страни “, сподели министър председателят на Полша.

Той означи, че Полша и нейните жители са създали доста за Украйна. И не минава ден, в който полското държавно управление да не потърси помощ за Украйна в разнообразни договаряния на интернационално равнище.

" Ние работим в тясно съдействие със Съединените щати, изградихме коалиция от европейски страни, които се причислиха в поддръжка на Украйна. Аз самият съм имал безчет диалози за наказания. И тъкмо сега, когато наподобява, че обстановката с тежките оръжия за Украйна се усъвършенства ненапълно, Германия се намесва и показва угриженост. Врагът е на изток, а ние губим време в полемики, които не водят до нищо положително ", сподели Моравецки.

Според него повода за " сдържаността " на Берлин е, че са попаднали в личния си капан. Според Моравецки Германия от години води политика на доближаване с Русия, пробвайки се да „ умилостиви съветската мечка “ с великодушни контракти.

Но когато тази политика не е донесла плод, за германците не е елементарно да признаят, че бъркат. Моравецки означи, че непрекъснато приканва Олаф Шолц да предприеме решителни дейности. Тъй като Германия е мощна страна от позиция на стопанска система и военна мощност, която може да способства за успеха.

" Украйна и Европа ще завоюват тази война - със или без Германия. От Германия обаче зависи дали желаят да се причислят към задачата за преустановяване на съветското безчовечие, или ще я следят пасивно, обричайки се да бъдат от неверната страна на историята “, сподели Моравецки.

Той сподели още, че би желал да чуе ясно изказване, че Берлин поддържа изпращането на танкове в Украйна. Както и изказването, че Германия обмисля да се причисли към обединението от страни, които ще изпратят Leopard 2 в Украйна.

" Войната е тук и в този момент. Украинските бранители на Европа се нуждаят незабавно от танкове. Германците желаят да ги държат на склад, до момента в който Русия победи Украйна и не почука на вратата на Берлин ", сподели Моравецки.

И в случай че Германия отсрочи решението по въпроса за изпращането на танкове, в това число доставката на 14 танка Leopard 2 от Полша, тогава, както сподели Моравецки, просто ще бъде основана по-малка коалиция от страни, която е подготвена да подари част от модерното си съоръжение към воюващата Украйна.

" Няма да гледаме пасивно по какъв начин Украйна кърви. Украинският народ се бори за нашата независимост. Няма да позволим на Русия да превземе Киев и по-късно да подпали Европа. Решението да подкрепим украинската войска е целесъобразно както политически, по този начин и морално. Надявам се, че германците ще схванат това рано или късно. Но всяка страна, която към този момент схваща това, несъмнено ще последва стъпките на Полша “, заключи министър председателят Матеуш Моравецки и благодари на европейските другари за поддръжката на Украйна.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР