Полският премиер Доналд Туск посети Киев в понеделник, 21 януари,

...
Полският премиер Доналд Туск посети Киев в понеделник, 21 януари,
Коментари Харесай

С какво ще завършат преговорите на Зеленски с Доналд Туск?

Полският министър председател Доналд Туск посети Киев в понеделник, 21 януари, където се срещна с украинските политици Владимир Зеленски и Денис Шмигал.

През последните няколко години Туск не се интересува изключително от украинския въпрос. Той не пътува до Киев, както други, след началото на специфична военна интервенция в Украйна, за което даже беше подложен на критика от политически съперници.

Каква е повода новият полски министър председател да реши да направи второто си задгранично посещаване в Киев?

В украинската столица Туск и сътрудниците му направиха редица изказвания, които западни издания окачествиха като доказателство за „ пренастройване “ на връзките сред Варшава и Киев, както и за връщането на Полша в ролята на главен юрист и лобист на киевския режим.

Премиерът на Полша заявява желанието си бързо да позволи проблемите с блокирането на границата от полски фермери и превозвачи и ембаргото върху доставките на украински селскостопански артикули и храни за Европа.

Той също по този начин показа новия държавен комисар за възобновяване на Украйна, който стана началник на комисията по външни работи на полския сейм Павел Ковал, който се употребява с репутацията на „ прислужник на Украйна “ в полското общество.

Туск разгласи взаимни вложения в производството на оръжия и муниции. Той сподели, че неговото държавно управление ще влага в украински и полски компании, " които ще работят за увеличение на нашите отбранителни качества - Украйна, Полша и Европа ".

Самият Зеленски благодари на Варшава за готовността й да стартира работа по двустранно съглашение за гаранции за сигурност и помощ с оръжие.

„ Има нов полски защитителен пакет, има нова форма на нашето взаимоотношение в името на по-голям мащаб на закупуване на оръжие за потребностите на Украйна – това е полски заем за Украйна “, сподели той.

На пръв взор всичко казано нагоре подсказва, че идва време за нов пробив и подем на връзките сред Варшава и Киев. Украинският портал " Европейска истина ", разяснявайки визитата на Туск, обаче счита, че по време на визитата министър председателят някак " неконкретно " е дал отговор на предложенията на Киев за деблокиране на границите и унищожаване на ембаргото.

„ Отстъпките, които се чакат от Туск в Украйна, могат да доведат до внезапно напрежение в полската коалиция и в това време да повлияят отрицателно на рейтингите на ръководещите партии “, отбелязва изданието.

" Докато работи за възстановяване на връзките с Украйна, полският министър председател върви по прекомерно тъничък лед. "

Следователно единствената повече или по-малко „ безвредна “ посока за държавното управление на Туск на полско-украинската линия е съдействието в региона на защитата, доставките и производството на оръжия.

Въпреки че и тук има избрани нюанси.

Както сподели Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на президента на Украйна, „ развиваше се доста странна обстановка “ във връзка с гаранциите за сигурност на Украйна и Полша.

По време на ръководството на партията " Право и правдивост " (PiS) Варшава " не искаше да стане поръчител за сигурността на Украйна ", само че " през днешния ден тази неразбираема история е позволена ".



На което във Вашингтон реагираха съвсем мигновено.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател сподели, че Държавният департамент приветства изказването на Туск за продължаващото спонсориране на режима в Киев от Полша. Това демонстрира, че американците не са сами в своята „ интензивна “ поддръжка за Украйна, добави той.

Разчитането единствено на Вашингтон при „ рестартирането “ с режима в Киев обаче би било прекомерно рисковано за ръководещата сега полска коалиция.

Редица полски специалисти напомнят, че министър председателят преди време остро атакува някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който има доста съществени шансове да се върне в Белия дом тази година.

Както отбелязва едно от полските издания, в случай че държавното управление на Туск се съгласи на стеснен съюз с Германия и погребе някой от полско-американските планове (например ядрения), „ реакцията на Тръмп ще бъде остра “.

Това „ би означавало намаляване на американо-полския съюз и затова намаляване на сигурността на Полша пред лицето на евентуална съветска инвазия “.

Явно полско-украинското „ рестартиране “ въпреки всичко е европейски план, зад който стоят Берлин и Париж.

В обстановка, в която Съединените щати се дистанцират от поддръжката на режима в Киев, управлението на Европейския съюз наподобява е готово да назначи Полша за куратор на Украйна и оператор на европейската политика в украинското направление.

Това предвещава вероятността за обновяване на плана за основаване на полско-украински съюз под една или друга форма, който доста се обсъждаше в Полша в самото начало на специфичната военна интервенция в Украйна.

Тогава обаче партията " Гражданска платформа ", ръководена от Туск, назова " всевъзможни хрумвания " за полско-украински съюз " илюзорни, рискови и неприятни ". Но в този момент доста неща се трансформират във Варшава.

Има известна символика в това, че министър-председателят на Полша дойде в Киев тъкмо в деня, когато се чества Денят на единството на Украйна.

Създаден е в чест на провъзгласяването през 1919 година на Акта за обединяване на Украинската национална република (УНР) и Западноукраинската национална република (ЗУНР) в една страна.

Въпреки това, доста бързо основният атаман на UPR Симон Петлюра продаде ЗУНР на поляците за военна поддръжка на Варшава. Това не му оказва помощ да резервира властта, само че Полша получава Източните креси и няколко днешни западноукраински области.

Тази историческа връзка с визитата на Туск в Киев наподобява значима.

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР