Полският оператора за транспортиране на газ Gaz-System подписа споразумение за

...
Полският оператора за транспортиране на газ Gaz-System подписа споразумение за
Коментари Харесай

ЕС дава 215 млн. евро за строителството на газопровода Baltic Pipe


Полският оператора за превозване на газ Gaz-System подписа съглашение за съфинансиране на плана за строителство на газопровода Baltic Pipe с организацията за нововъведения към Европейския съюз, излиза наяве от известие на компанията. Субсидиите от страна на Европейския съюз са за 215 млн. евро. Те ще бъдат ориентирани за строителни действия както за морската част, съединяваща газопроводите на Дания и Полша, по този начин и за разширение на полската газопроводна система.

Според прессъобщението, през януари тази година Европейска комисия е отпуснала грант за приемане на дотации по плана на стойност 215 млн. европ. През 2017 година и 2018 година дотациите са включвали инженерни действия и са били в размер от 51 млн. евро. При осъщественото проучване на плана през 2015 година той е получил финансиране от Европейски Съюз в размер от 0,4 млн. евро.

Общата сума на поддръжка от Европейския съюз по плана Baltic Pipe е от порядъка на 266,8 млн. евро.

Полската Gaz-System и датската Energinet взеха капиталови решения и се договориха за взаимното строителство на газопровода. Мощността е 10 милиарда куб м газ годишно. Потреблението на газ в Дания през 2016 година е били 2,5 милиарда куб м, излиза наяве от по-ранно известие на датския оператор. Газопроводът е с дължина от 900 км и дава опция за доставка на природен газ от Норвегия през Дания за Полша и Швеция. Очакването е доставките на газ да стартират през 2022 година

Стойността на газопровода се прави оценка та 1,6 – 2,1 милиарда евро, като разноските се разделят поравно сред Gaz-System и Energinet. Проектът се състои от три съществени съставния елемент – газопровод по дъното на Северно море, разширение на датската газотранспортна система и строителство на компресорна станция в Дания, която би трябвало да обезпечи подаването на газ както за Дания, по този начин и за Полша.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР