Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви в сряда, че Полша вече

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви в сряда, че Полша вече
Коментари Харесай

Полша предупреди Украйна за оръжейните доставки

Полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи в сряда, че Полша към този момент не дава оръжия на Украйна, защото тя сама бързо въоръжава армията си.

Изказването на Моравецки в изявление за телевизионния канал Polsat News в сряда вечерта се популяризира в обществените мрежи и в пресата и в някои къси перифрази то - на фона на сегашната препирня сред Полша и Украйна по отношение на износа на зърно - наподобява по този начин, като че ли полският министър председател преди малко е оповестил прекратяването на оръжейните доставки.

От известието на полската осведомителна организация ПАП за изявлението обаче не следва, че Полша е решила да спре доставките на оръжие тъкмо в този миг.

Интервюто беше ориентирано основно към " зърнения скандал ", а на въпроса дали Полша ще продължи да дава военна помощ на Украйна, Моравецки отговори: " Сега към този момент не предаваме оръжия на Украйна, в този момент се въоръжаваме с най-новите оръжия ".

В същото време министър председателят увери, че хъбът в полския Жешув, през който минават доставките за Украйна, " постоянно извършва същата роля , която е изпълнявал и ще продължи да извършва ".

По отношение на главната тематика на изявлението - разногласието за преноса на украински селскостопански артикули - Моравецки повтори, че счита думите на украинския президент Володимир Зеленски за " политически спектакъл " за извънредно несправедливи и играещи в ръцете на съветската агитация.

Във вторник Зеленски, който приказва в Организация на обединените нации, съобщи, че " някои в Европа трансформират солидарността в политически спектакъл и вършат от зърното трилър ". Той имаше поради ембаргото върху вноса на украински селскостопански артикули , което съседите на Украйна, в това число Полша, постановиха, с цел да защитят вътрешния си пазар.
 Полша и Украйна си разменят закани поради зърното
Полша и Украйна си разменят закани поради зърното

Президентът на Полша Анджей Дуда анулира плануваните диалози със Зеленски

" Ние отхвърляме сходни думи по принцип. В същото време изпратихме предизвестие до Киев да не пуска такива нотки, които незабавно се подхващат от така наречен съветски тролове, всевъзможни провокатори, които се радват, че сред нашите страни са посяти семена на разкол ", сподели Моравецки.

През 19-те месеца на войната в Украйна Полша остава един от най-близките съдружници на Киев, като оказва помощ при преноса и настаняването на бежанци, доставката и придвижването на оръжие за украинските въоръжени сили през нейната територия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР