Полският министър-председател Матеуш Моравецки нарече планирания руски газопровод Северен поток

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки нарече планирания руски газопровод Северен поток
Коментари Харесай

Варшава: С хибридното си оръжие Северен поток 2 Москва ще дестабилизира НАТО и ЕС


Полският министър-председател Матеуш Моравецки назова планувания съветски газопровод " Северен поток 2 " " ново хибридно оръжие " и сподели, че Москва желае да го употребява за подкопаване на НАТО и Европейски Съюз, съобщи Асошиейтед прес.

В изявлението си пред Парламентарната асамблея на НАТО в полската столица Моравецки назова газопровода " отровно хапче за европейска сигурност ".

Проектът " Северен поток 2 " ще удвои количеството природен газ, което Русия ще може да насочва директно към нуждаещата се от енергоносители Германия от нови находища в Сибир, като съзнателно заобикаля Полша и Украйна, показва АП.

Съединени американски щати и членове на Европейски Съюз споделят възраженията на Полша против плана и предизвестяват, че той би дал на Москва по-големи лостове за въздействие в Западна Европа.

Руският президент Владимир Путин допусна, че съпротивата на Съединени американски щати против " Северен поток 2 " произтича от желанието на американския президент Доналд Тръмп да насърчи износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати, който се доставя с кораби и е доста по-скъп от съветските доставки.

Полският президент Анджей Дуда също предизвести за съветските планове по отношение на Западна Европа.

" Трябва да кажем със страдание, че Москва по този начин и не одобри рухването на имперския Съветски съюз. Нашествието в Грузия и противозаконното присъединение на Крим, както и военната намеса в Украйна илюстрират същинските планове на Русия ", сподели Дуда.

В изявлението си на пленарно съвещание на асамблеята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Северноатлантическият пакт би трябвало да продължава да се трансформира, като се приспособява към настоящите провокации и се учи да ръководи взаимоотношенията си с Русия.

Столтенберг съобщи, че на срещата на високо ниво на алианса през юли държавните и държавните ръководители би трябвало да поддържат двоен метод към Русия, учреден на въздържане и разговор.

" Трябва да дадем на Русия явен сигнал какъв ще бъде отговорът за нарушение на нормите ", сподели генералният секретар. " Трябва по едно и също време да се стремим към възстановяване на връзките с Русия, даже да не имаме вяра в тях. Трябва да сме в положение да управляваме взаимоотношенията с най-големия ни комшия, който доста усили наличието си по границите ни ", уточни Столтенберг.

На форума във Варшава полският президент Дуда и ръководителят на Сейма Марек Кухчински акцентираха, че тематика на юлската среща на НАТО би трябвало да е съдействието с Украйна и Грузия. Кухчински сподели, че Полша поддържа участието на Грузия и Украйна в пакта.

Полският държавен глава акцентира, че Русия е основната опасност за НАТО и подкопава детайли от интернационалния метод на живот. Дуда се разгласи за подсилване на трансатлантическите връзки като основен поръчител за сигурността в Европа и прикани за подсилване на отбранителните благоприятни условия на членките на пакта и увеличение на бюджетите за защита. " Стабилна и сигурна Европа е най-хубавата американска инвестиция ", съобщи полският президент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР