Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза в четвъртък, че силното замърсяване

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза в четвъртък, че силното замърсяване
Коментари Харесай

Премиерът на Полша обещава действия срещу замърсяването на река Одер

Полският министър-председател Матеуш Моравецки сподели в четвъртък, че мощното замърсяване на река Одер е скандално и даде обещание, че ще бъде направено всичко, с цел да се обясни случилото се и отговорните да бъдат изправени пред правораздаването, съобщи полската организация ПАП.

Инспекторатът за запазване на околната среда (ИООС) във Вроцлав (Югозападна Полша) е уведомил локалния прокурор за екологична злополука, която е засегнала Одер, втората по дължина река в Полша. Тонове мъртва риба са изхвърлени [на брега] дружно с други животни, да вземем за пример бобри.

Вроцлавският клон на ИООС проверява случая с мъртвата риба в Одер, откогато в края на юли дойдоха първите сигнали от риболовци.

В обява във Facebook Моравецки написа, че грижата за естествената среда и водите на Полша е „ изключително значима във време на изменение на климата и ние ще създадем всичко, с цел да бъде казусът уместно разследван, обяснен и отговорните строго осъдени “.

Премиерът заяви, че по негово разпореждане заместник-министърът на инфраструктурата Гжегож Витковски и президентът на „ Полски води “ (Polish Waters) Пшемислав Дака ще посетят засегнатия район в четвъртък.

„ Обсъдих въпроса с министъра (на инфраструктурата) Марек Гробарчик. В същото време по случая работят чиновници на основния контрольор по запазване на околната среда “, написа Моравецки, твърдейки, че всички държавни служби ще бъдат задействани на високо обороти по случая.

ИООС във Вроцлав разгласи в четвъртък, че нито една водна проба от Одер, взета от провинция Долна Силезия от 1 август, не е съдържала петрохимикала мезитилен - вещество, токсично за водните организми, и че всички проби, взети на 28 юли, са посочили органична интензивност, типична за реката. По-рано ИООС сподели, че пробите, взети на тази дата, демонстрират 80-процентна възможност да съдържат " производни на циклични и ароматни въглеводороди ".

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР