Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че страната му

...
Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че страната му
Коментари Харесай

Полша изпрати още 10 танка Леопард на Украйна

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак заяви, че страната му към този момент е доставила на Украйна обещаните в допълнение 10 танка “Леопард 2А4 ”, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция

“Става дума за един батальон тежки танкове, които в тази ситуация с Полша към този момент са доставени, а що се отнася до нашите съдружници – ще бъдат доставени на Украйна доста скоро ”, сподели министърът пред публицисти.

През януари Полша даде обещание да изпрати на Киев общо 14 танка “Леопард 2 ” и първите 4 към този момент бяха доставени на 24 февруари, в деня на първата годишнина от нахлуването на Русия.

“Освен 14-те полски танка “Леопард ” в батальона има 8 канадски, 8 норвежки и 6 испански танка ”, посочи Блашчак. След диалог с испанската си колежка Маргарита Роблес той уточни, че Мадрид може би ще достави на Киев още 4 танка в допълнение.

Обучението на украински танкисти към този момент завърши, сподели още полският министър.

Той посочи, че е почнало построяването на център за поддръжка и ремонт на танковете, доставени на Украйна, и е разговарял за това с немския си сътрудник Борис Писториус.

По думите му обезпечаването на аварийни елементи за тези бронирани машини немско произвеждане е “предизвикателство ”, защото производството им е спряно преди 20 години.

“Готови сме да го подновим, естествено в съдействие с германците ”, разясни Блашчак.

Танкът Леопард 2 е главен военен танк за немската войска. Той е разработен в края на 70-те години. В модификацията А 4, каквато са дадение на Украйна, освен главното 120 mm оръдие, има комбинирана многослойна ризница, две 7,62 mm картечници MG3 и устройство за нощно виждане. Екипажът на танка се състои от четирима души. Общо са създадени над 2,5 хиляди от тези танкове, които са на въоръжение в 13 страни от Европейски Съюз.

Словакия би трябвало да вземе решение дали да изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна, съобщи в същото време министърът на защитата Ярослав Над, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

“Мисля, че е време да вземем решение ”, написа Над във “Фейсбук ”.  “Хората в Украйна умират, а ние можем да помогнем, няма място за политиканстване ”, заявява той.

Над сподели, че е приказвал с полския министър на защитата в среща на Европейски Съюз през вчерашния ден и е научил, че Варшава би се съгласила със Словакия да изпратят дружно бойни самолети МиГ-29 на Украйна.

Западните страни, които предоставиха оръжия на Украйна, досега отказваха да изпратят изтребители. Полша сподели, че е склонна да изпрати бойни самолети в коалиция с други страни.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер сподели предишния месец, че страната може да стартира разискване на доставката на самолетите, откакто Киев публично насочи питане за тях.

Правителството на Хегер ръководи служебно до предварителните избори, планувани за септември, а Над съобщи, че е подготвен да включи Народното събрание в разискването на въпроса. 

Словакия извади от употреба флотата си от 11 изтребителя МиГ-29 предишното лято, като не всички от тях са били годни за потребление тогава.

Източник: Сега
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР