Полският журналист Томаш Пьонтек, иранският фотограф Сохейл Араби, който е

...
Полският журналист Томаш Пьонтек, иранският фотограф Сохейл Араби, който е
Коментари Харесай

Обявиха новите ”Репортери без граници”

Полският публицист Томаш Пьонтек, иранският фотограф Сохейл Араби, който е в пандиза, и турската онлайн телевизия Медиаскоп Ти Ви са тазгодишните носители на годишните награди на организация "Репортери без граници ", връчвани взаимно с френската телевизия ТВ 5 Монд, съобщи Франс прес.

Четиридесет и три годишният полски проверяващ публицист Пьонтек работи за в. "Газета виборча ". Той завоюва премията в категория "журналист ". Пьонтек разгласява книга, озаглавена "Мачеревич и неговите секрети ", изваждаща нескрито хипотетични връзки на полския министър на защитата Антони Мачеревич с съветското разузнаване. Заради това той е съден от боен съд в родината си. От излизането на книгата журналистът е обект на акция от обиди в проправителствени медии и на съществени закани, отбелязва "Репортери без граници ".

Тридесет и две годишният ирански фотограф Араби получи оценката в категорията "гражданска публицистика ". Той бе наказан на седем години и половина затвор в Иран през 2015 година по обвинявания за засегнатост на исляма и от август е в гладна стачка.
"За това, че осведомих и се борих против незнанието, прекарах най-хубавите си години в затвор /.../ Продължавам да се съпротивлявам/ ", съобщи Сохейл Араби в обръщение, написано в пандиза и прочетено по време на церемонията. Наградата му беше връчена алегорично на генералния секретар на "Репортери без граници " Кристоф Дьолоар.

Наградата в категорията "медии " бе връчена на самостоятелната турска интернет телевизия Медиаскоп Ти Ви. Тя бе основана през 2015 година от журналиста Рушен Чакър и дава публичност на публицисти, които бяха маргинализирани по време на репресиите след опита за прелом и на публицисти, защитаващи цивилен позиции.

Наградите на "Репортери без граници " и ТВ 5 Монд се връчват на публицисти и медии, отличили се в отбраната и насърчаването на свободата на словото и на правото на хората да бъдат осведомени.

На церемонията по оповестяването на тазгодишните носители участва 27-годишният френски самостоятелен публицист Лу Бюро. Той прекара 7 седмици арест в Турция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР