Полският финансов министър и бивш банкер Матеуш Моравецки ще внесе

...
Полският финансов министър и бивш банкер Матеуш Моравецки ще внесе
Коментари Харесай

Финансовият опит ще е голямото предимство на новия полски премиер

Полският финансов министър и някогашен банкер Матеуш Моравецки ще внесе в премиерския офис стопански и интернационален опит, възприеман като преимущество на фона на рецензиите против Полша от други членки на Европейския съюз, че води политики, считани за оттегляне от демокрацията.

Четиридесет и девет годишният Моравецки е считан от мнозина за един от най-компетентните членове на кабинета и се употребява с доверието на водача на ръководещата партия Ярослав Качински, макар че е релативно нов в партията. Той става член на " Право и правдивост " (ПиС) едвам откакто влиза в държавното управление.

Като министър на финансите и икономическото развиване той получи самопризнание за ръководството на една стопанската система, преживяваща взрив през двете години на ръководството на ПиС с напредък от над 4 % и рекордно ниска безработица под 7 на 100.

Необичаен избор

Остава въпросът дали Моравецки ще приема инструкции от могъщия Качински, сходно на подалия оставка министър председател Беата Шидло, или ще се опита да следва самостоятелен път. Заради своето минало той е в доста връзки необикновен избор за популистката ПиС.

Преди да влезе в държавното управление, Моравецки управляваше обединяването " Банк заходни-Велкополски банк кредитови " (BZ WBK), следено от испанската " Сантандер груп ". Партията, от чието име той ще оглави полското държавно управление, се стреми да лимитира външното въздействие и световния капитализъм и увеличи държавните разноски за обществени стратегии.

Той е наследник на Корнел Моравецки, бележит антикомунистически деятел от 80-години и сегашен народен представител. Младият Моравецки стартира политическата си активност в един самостоятелен студентски съюз и в организацията на своя татко " Солидарношч валчонца " ( " Сражаваща се взаимност " ).

За активността си, по думите му, е бил задържан и обичай от комунистическите сили за сигурност.

Следвал е история в родния си град Вроцлав, приключил е факултета по бизнес и администрация във Вроцлавската политехника и има магистърска степен по бизнес и администрация от Икономическата академия във Вроцлав.

После специализира в Централния университет на щата Кънектикът, а също в Германия, Швейцария и Северозападния университет в щата Илинойс.

Опитен експерт

Със своето обучение от чужбина и професионален опит Моравецки, който приказва британски и немски, може бе е по-подготвен от Шидло да показва страната в чужбина, в миг когато Полша е в спор с Европейски Съюз поради планувана промяна в правосъдната система и други политики, възприемани като антидемократични.

Той беше в държавния екип, преговарял за финансовите условия по приемането на Полша в Европейски Съюз през 2004 година, след това мина в банковия бранш, с цел да стане най-после ръководител на управителния съвет на BZ WBK.

Моравецки бе консултант на някогашния министър председател Доналд Туск, само че това наподобява не е попречило на политическата му кариера, макар че ПиС счита Туск за зложелател. Преди да поеме пост в държавното управление през есента на 2015 година, той бе почетен консул на Ирландия. По-рано тази година стана първият финансов министър на Полша, поканен да взе участие на министерската среща на Г-20 в Германия./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР