Полски военнослужещи, разположени край границата с Беларус. Снимка: АПОколо 20

...
Полски военнослужещи, разположени край границата с Беларус. Снимка: АПОколо 20
Коментари Харесай

Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение за възпиране на руската агресия

Полски военнослужещи, ситуирани край границата с Беларус. Снимка: АП

Около 20 хил. военнослужещи от десет страни от НАТО се приготвят през днешния ден да пресекат най-дългата река в Полша в границите на обучение, което има за цел да приготви силите на Алианса за въздържане на съветската експанзия, съобщи ДПА. Учението " Дракон 24 " ще се състои покрай град Коженево, ситуиран на към 100 километра северно от Гданск. 

Пресичането на река Висла с построяването на понтонен мост ще ревизира способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят дружно по време на огромна военна рецесия, обявиха полските въоръжени сили. 

Все повече европейски публични лица предизвестяват, че в околните години Русия може да подложи на тестване солидарността на съдружниците от НАТО.  Въпросът за това до каква степен алиансът е подготвен за война провокира все по-разгорещени полемики след началото на съветската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА. 

Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и също така одобри близо 1 млн. украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ. 

В последно време Варшава направи съществени вложения в придобиването на съвременни оръжейни системи и изразходва към 4% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. 

Премиерът Доналд Туск наскоро съобщи, че заканите на съветския президент Владимир Путин към Запада би трябвало да се възприемат " убийствено съществено ".

" Дракон 24 " е част от по-голямото военно обучение " Непоколебим бранител 2024 ", което НАТО сега организира по източния си фланг. Това са най-мащабните военни маневри на алианса от края на Студената война.  

Река Висла извира от планините в Южна Полша и се влива в Балтийско море, преминавайки през някои от най-големите градове в страната.  

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР