Полски астрономи откриха в Млечнияпът две нови планети, за които

...
Полски астрономи откриха в Млечнияпът две нови планети, за които
Коментари Харесай

Астрономи откриха две планети със загадъчен произход

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към така наречен планети-скитници, т.е. не кръжат към своя звезда, оповестява уеб сайтът arXiv.org.

 
Планети-скитници са наричани обекти, които са с кръгла форма и масата им е съпоставима с планетарната, само че не кръжат в кръгова орбита към звезда, а се движат свободно в галактическото пространство.
Two New Rogue Planets Discovered In The Milky Way via:
— Melissa Thomas (@melissathomas_1) По мнението на астрономите, сходни небесни тела не могат да се образуват независимо, а са били свалени от орбита към звездите си вследствие на злополука.

 
Досега е доказано съществуването на минимум две планети-скитници , само че са известни още няколко обекта със сходни характерности.
 
Двете нови планети-скитници са открити благодарение на метода гравитационна микролеща . Той се състои в търсене на свободно движещи се планети на фона на звезди. Планетата играя роля на леща, т.е. посредством гравитацията си концентрира светлината от фоновия обект. В резултат за наблюдаващия от Земята звездата усилва яркостта си.
Astronomers discover two rogue planets that do not orbit a star.
— NewSpaceVision (@NewSpaceVision) Астрономите следили две " събития " с помощта гравитационна микролеща - OGLE-2012-BLG-1323 и OGLE-2017-BLG-0560 .

 
Било заключено, че първото " събитие " е провокирано от обект, чиято маса е сравнима със земната или с тази на Нептун . Второто пък било провокирано от обект с масата на Юпитер или на кафяво дж у дже.-->
 
Учените въпреки всичко позволяват също опцията двете планети да са свързани със свое величие и да имат доста необятни орбити.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР