Полски активисти събориха статуя на известния свещеник на профсъюза Солидарност

...
Полски активисти събориха статуя на известния свещеник на профсъюза Солидарност
Коментари Харесай

В Полша събориха статуя на известен свещеник, обвиняван в педофилия

Полски деятели събориха скулптура на известния духовник на профсъюза " Солидарност " Хенрик Янковски , против който има свидетелства за педофилия, осведоми АП.

Активистите настояват, че протестните дейности са във връзка с неспособността на Католическата черква и обществото да разрешат казуса със половото принуждение на духовници над деца.

Статуята е съборена единствено няколко часа преди папа Франциск да събере католическите водачи на конференция във Ватикана за разискване на казуса с педофилията.

Видео демонстрира по мрачно трима мъже да събарят статуята на Хенрик Янковски в град Гданск. След това деятелите поставят детско долни дрехи в едната ръка на статуята и олтарни облекла, които се носят от деца.
 Снимка 408039
Източник:

Това е изумителен акт в страна, където повече от 90% от популацията е католическо и където църквата се радва на огромна власт над публичния живот.

Полицията задържа тримата мъже и стартира следствие за " опозоряване на монумент ".

Хенрик Янковски умря през 2010 година Той придобива известност през 80-те година на XX век, когато застава зад " Солидарност " и Лех Валенса против комунизма. Световни водачи признават антикомунистическата му активност. Но през последните месеци полски медии разпространиха изказвания, че Янковски е насилвал девойки и момчета.
 Снимка 408040
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР