Полската полиция иска гражданите да информират органите на реда в

...
Полската полиция иска гражданите да информират органите на реда в
Коментари Харесай

В Полша предупреждават за биотероризъм с пакети със семена от Китай


Полската полиция желае жителите да осведомят органите на реда при положение на приемане на съмнителни пратки от Китай , съдържащи семена , разяснява прессекретарят на основния комендант на полицията Мариуш Царка, представен от ТАСС.

Случаи с приемане на такива пратки от поляци са обявени от полската социална телевизия. Държавната работа за здравето на растенията и семената разгласява на формалния си уеб страница информация за колета от Китай , съдържащи немаркирани семена .

" Първоначално такива пратки се появиха в Съединени американски щати, по-късно стигнаха до Европа и най-после до Полша ", се споделя в известието.

Досега полицията не е получавала сигнали от жители за приемане на немаркирани семена от Китай, добавя Чарка.

Полската телевизия обаче оповестява за сходни случаи, като акцентира, че получателите не са поръчвали нищо от Китай . " Ако някой получи подобен пакет, апелирам, се свържете персонално или по телефона с най-близкото полицейско звено или с държавната работа за здравето на растенията и семената ", съобщи представителят на полицията.

Полските управляващи предлагат да се унищожават подозрителните семена . " От позиция на фитосанитарната сигурност, най-лесният способ е да изгорите тези семена . За предпочитане го правете в домашна печка или камина или, в случай че е допустимо, в железен резервоар като кофа ", предлагат експертите по отбрана на растенията и семената.

Както предизвестяват експертите, такива семена не могат да бъдат засети. " Семена с незнаен генезис и най-важното с незнаен фитосанитарен статус могат да бъдат източник на нови вредители , рискови за растенията, които към момента не са в страната и Европейски Съюз. Такива организми, като гъби, бактерии, вируси и други, Представляват капацитет опасност за растенията, отглеждани и растящи в природата в този регион. При удобни условия за развиване и неналичието на естествени врагове и ограничаващи фактори, те могат да се разнесат, причинявайки стопански и екологични загуби ", обявиха от държавната работа за здравето на растенията и семената.

Държавният контрольор за отбрана на растенията и семената Агнешка Сагайдак разяснява пред полската телевизия, че при положение на отрицателно развиване на обстановката, може даже да става въпрос за биотероризъм . " Ако плевелите или заболяванията се вкоренят, което би довело до огромни загуби, тогава това може да се смята за биотероризъм ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР