Полската опозиция се надява на пробив, след като антиправителствен предизборен

...
Полската опозиция се надява на пробив, след като антиправителствен предизборен
Коментари Харесай

Опозицията в Полша се надява на пробив

Полската съпротива се надява на пробив, откакто антиправителствен избирателен протест притегли стотици хиляди последователи. Полският опозиционен водач Доналд Туск сподели, че " стотици хиляди " протестиращи са се събрали в центъра на Варшава в неделя, с цел да се опълчват на консервативното държавно управление преди общите избори на 15 октомври. Свикан от Туск, някогашния министър председател и началник на блока на центристката партия „ Гражданска коалиция “, митингът имаше за цел да активизира електората за решаващия избор. „ Когато виждам тези стотици хиляди усмихнати лица, имам положително възприятие, че настава преломният миг в историята на нашата татковина “, сподели Туск. „ Настъпва огромна смяна – това е белег на огромното полско възобновление “, сподели Туск пред последователи, които наводниха центъра на града, доста от които държаха флагове на Полша и Европейския съюз. Участниците започнаха да се събират във Варшава в ранните часове, като хора пътуваха от цяла Полша, с цел да стачкуват против държавното управление. Казимеж Фигзал сподели, че са му лишили седем часа, с цел да стигне до столицата от югозападна Полша. „ Писна ни това, на което сме очевидци в този момент – нашата независимост е лимитирана. Искаме народна власт за нашите деца и внуци “, сподели 65-годишният мъж пред Агенция Франс Прес.


Лех Валенса, някогашен полски президент, притежател на Нобелова премия за мир и водач на битката против комунизма, сподели по-рано, че възнамерява да стачкува дружно с водачите на някои други опозиционни партии. „ Знаем от какво (управляващата партия) се опасява най-вече – от съдействието в границите на опозицията “, сподели Влодзимеж Чарзасти, един от водачите на партията Нова левица.

Нагли обири

Управляващата партия, която постоянно се сблъсква с Европейски Съюз и е изправена пред обвинявания в подкопаване на върховенството на закона, има удобна преднина в социологическите изследвания с към 35 % от гласуващите, както демонстрира изследването на IBRiS. Опозиционният алианс на „ Гражданската коалиция “ от дълго време изостава на второ място с 27 % от гласуващите в анкетата на IBRiS. Но съгласно Туск вътрешните изследвания, поръчани от личната му партия, демонстрират, че преднината на партията " Право и правдивост " е намаляла до единствено два %. „ Възможността е налична, към момента нищо не е решено “, сподели Туск на своите поддръжници по-рано тази седмица, до момента в който се обръщаше към тълпи в Елблаг, Северна Полша, обещавайки да потърси отговорност от управляващите след вота. „ Много от тях ще влязат в пандиза за очевидни обири, за нарушение на закона и конституцията “, сподели той.

Лидерите на ръководещата партия „ Закон и правдивост “ организират в неделя собствен протест в южния град Катовице. Бартломей Пиела пътува от Катовице до Варшава, с цел да взе участие в опозиционния протест. „ Нарушаване на главните цивилен права и свободата на дамите да избират по какъв начин желаят да живеят, конфигуриране на поляците един против различен... Надявам се, че маршът ще активизира хората да трансформират това “, сподели 29-годишната жена. /БГНЕС

.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР