Полската ограда по границата с Беларус. Снимка: АП/ БТАПолският министър

...
Полската ограда по границата с Беларус. Снимка: АП/ БТАПолският министър
Коментари Харесай

Полша издига ограда по границата с руския анклав Калининград

Полската ограда по границата с Беларус. Снимка: АП/ Българска телеграфна агенция
Полският министър на защитата разгласи през днешния ден, че е наредил да бъде издигната краткотрайна ограда по границата с съветския анклав Калининград, съобщи Асошиейтед прес.

Той е наредил градежа на оградата, защото Варшава подозира, че Русия има намерение да спомага на мигранти от Азия и Африка за незаконно пресичане на границата.

Мариуш Блашчак сподели, че границата би трябвало да бъде подсигурена, с цел да може Полша да се усеща сигурна. Той добави, че е разрешил градежа на краткотрайна ограда от бодлива тел по дългата 210 километра граница. Работата по оборудването, за което се планува да е високо 2,5 метра, ще стартира още през днешния ден, заяви Ройтерс.

На границата сред Полша и Беларус предходната година се разигра същинска мигрантска рецесия, като доста хора я прекосиха нелегално. Полша построи стоманена ограда по границата с Беларус, работата по която завърши през юни. Полски водачи и ръководители от Европейския съюз упрекнаха беларуското държавно управление, което е съдружник на съветския президент Владимир Путин, че е провело миграцията, с цел да сътвори безпорядък и разделяне в Европейски Съюз.

Исторически част от Източна Прусия, територията на Калининград е анексирана от Съюз на съветските социалистически републики през 1945 година По време на Студената война Калининград е измежду най-милитаризираните и уединени елементи на Съюз на съветските социалистически републики. Заклещен сред Полша и Литва, частта съветска територия, с население към половин милион души, е значим детайл в архитектурната сигурност на района на Балтийско море. Руските дейности за възстановяване на военното си наличие там, предизвикваха опасения още в годините преди войната в Украйна. Калининград е и дом на съветския Балтийски флот.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР