Полската нефтогазова компания PGNiG и американската Venture Global LNG подписаха

...
Полската нефтогазова компания PGNiG и американската Venture Global LNG подписаха
Коментари Харесай

Полша подписа 20-годишен договор за доставка на LNG с компания от САЩ


Полската нефтогазова компания PGNiG и американската Venture Global LNG подписаха дълготраен контракт за доставка на 2 млн. тона полутечен природен газ (LNG) годишно за период от 20 години, заяви пред публицисти шефът на полската компания Петър Вожняк, представен от интернационалните организации.

„ В разстояние на 20 години ще получаваме от Съединени американски щати по 2 млн. тона LNG годишно “, сподели Вожняк.

Той посочи, че доставките ще се реализират по формулата Free on Board (FOB). Тя планува, че полската компания става притежател още в пристанището и сама показва местоназначението на танкера.

По данни на полската страна 2 млн. тона полутечен природен газ с над 25 танкера годишно, като след регазификация това значи 2,7 милиарда куб м газ.

Полша през първата половина на 2018 година стартира дейни доставки на LNG, като до момента са получени 13 танкера LNG от разнообразни посоки – както от Катар, по този начин и от Съединени американски щати. Само за интервала от януари до юли тази година Полша е нараснала вноса на LNG с 60 % в годишно изражение в устрема си да понижи зависимостта от съветския природен газ.

Полската държавна нефтогазова компания PGNiG към момента купува по-голямата част от газа от „ Газпром “, само че както се вижда първите резултати от желанието за диверсификация към този момент са налице.

Според подписаният през 1996 година контракт доставките на съветски газ би трябвало да са в размер от 10 милиарда куб м/г. Според съветските медии, през януари-август тази година Полша е нараснала доставката на газ от Русия със 7 %, а потреблението в страната се е нараснало от 15 милиарда куб м през 2015 година до 17 милиарда куб м през 2017 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР