Полската национално-консервативна партия Право и справедливост (ПиС) спечели европейските избори

...
Полската национално-консервативна партия Право и справедливост (ПиС) спечели европейските избори
Коментари Харесай

Изборите Полша: Консерваторите на Качински записаха рекорден резултат

Полската национално-консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС) завоюва европейските избори в Полша с рекорден резултат от 43.1% от гласовете спрямо постигнатите от тях 31.8% преди пет години. Това е най-силният резултат на партията, постиган въобще на избори. Междувременно опозиционната европейска коалиция, водена от “Гражданска платформа “, съумя да реализира резултат от 38.4%.

Либералната партия на Роберт Бедрон остава с 6.7%, а дясната “Конфедерация “ е 6.2%. Никоя друга партията в страната не съумя да стигне прага от 5%.

Резултатът дава на “Право и правдивост “ 24 места в идващия Европейски парламент, които ще влязат в групата на Европейските консерватори и реформисти. Проевропейската коалиция в Полша ще даде 22 места за Европейската национална партия (ЕНП). Дясната “Конфедерация “ ще даде на ЕНП трима евродепутати.

“Право и правдивост “ взе участие в изборите с платформа, която представяше изборите като борба против западните демократични идеали, които заплашват католическите полезности на поляците. Кампанията беше доминирана от въпроси като правата хомосексуалните хора, наследството на Холокоста в Полша и ролята на Католическата черква в обществото.

При изборна интензивност от 43%, което е връх за европейските избори, мощният резултат на ПиС ще подхрани съществено евроскептичното придвижване в страната и Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР