Полска Хрътка, известна още и като Полски Шарт и Полски

...
Полска Хрътка, известна още и като Полски Шарт и Полски
Коментари Харесай

Полска Хрътка

Полска Хрътка, известна още и като Полски Шарт и Полски Грейхаунд, е изтънчено ловно куче, което в последно време е известно и като придружител на четири лапи. Полска Хрътка е съвършен асистент в лова и е известна с лоялността си и със смелостта си.

История на Полска Хрътка

Смята се, че прародителите на Полска Хрътка са Руская Борзая и арабски ловни породи, измежду които се откроява Салуки. Перфектните качества на асистент в лова са трансформирали Полска Хрътка в желано куче на аристократите. Полска Хрътка се отличава като добър ловджия на разнообразни терени - в гора, навън, в пресечена околност и във вода.

Полска Хрътка не се опасява от внезапни шумове и в никакъв случай не се отхвърля да преследва дивеча. През Втората Световна война ловът с хрътки е неразрешен, което съвсем поставя завършек на породата. Благодарение на няколкото останали Полски Хрътки в селски стопанства в Полша и с напъните на селекционери породата е възобновена.

Полска Хрътка получава формален статут през 80-те години на ХХ век, когато е одобрен и стандартът на породата. Днес Полски Харт се употребява за лов на вълци, сърни, лисици и зайци. Но с изключение на асистент в лова, Полски Харт е и съвършен другар.

Стандарт на Полска Хрътка

Мъжкарите от породата Полска Хрътка доближават до 80 сантиметра височина и тежат до 40 кг, женските стават високи до 75 сантиметра и тежат до 35 кг. Главата на Полски Харт е с изящна форма и издължени линии. Черепът на Полски Харт е плосък, челюстите са мощни, с едри зъби. Носът е черен или мрачно кафяв. Очите са огромни, с бадемовидна форма и са мрачно кафяви на цвят.

Ушите са междинни по мярка, тесни и са изтеглени обратно. Тялото на Полска Хрътка е издължена, с дълга мускулеста шия. Гръдният панер е доста добре развъртян, гърбът е прав, коремът е спретнат. Крайниците са дълги и мускулести, с овални лапи. Опашката е дълга, дебела е в основата и се стеснява към върха, като оформя сърп или кръг. Козината е с друга дължина на другите сектори на тялото - към холката е по-дълга, на долната част на опашката и на задната част на краката също е по-дълга. Козината на Полски Харт може да е всички цветове, с изключение на с цвета на кафе и сивкаво-жълтеникав.

Грижи за Полска Хрътка

 Полска Хрътка Снимка: Wikipedia

Полска Хрътка има потребност от доста придвижване, с цел да се усеща добре. Полска Хрътка ще се усеща добре, в случай че живее на двор, само че е добре през нощта да спи в къщата на стопаните си, тъй като понася доста зле раздялата с тях даже за няколко часа. Полска Хрътка може да живее в апартамент, само че би трябвало да се разхожда по няколко часа и да й се дава понякога опция да тича на воля в продължение на дълго време.

Не е добре Полска Хрътка да се разхожда без мотив, защото може да избяга, до момента в който се пробва да преследва котка или друго дребно животинче. Козината на Полска Хрътка би трябвало постоянно да се разресва, с цел да не се сплъстява. Не се предлага Полска Хрътка да бъде къпана повече от три или четири пъти в годината. Полска Хрътка ще се усеща най-добре, в случай че може да взе участие в лов, само че в случай че това не може да се реализира, е добре това бързо куче с ловни инстинкти да се включва в игри, които имитират лова.

Обучение на Полска Хрътка

Полска Хрътка е с без значение куче, по тази причина стопанинът й може да срещне проблеми по време на образованието ѝ. При образованието на Полска Хрътка би трябвало да се прояви неотстъпчивост, без да се демонстрира физическа мощ, защото това може да откаже кучето от тази порода да взе участие в по-нататъшния развой на образование. Полска Хрътка е доста мъдро куче и може да се научи да извършва разнообразни по трудност команди.

Хранене на Полска Хрътка

Полска Хрътка може да се храни с висококачествени гранулирани или консервирани храни за кучета или с натурални артикули. Ако храните Полска Хрътка с натурални артикули, е добре да обогатявате менюто й постоянно с минерали и витамини. Полска Хрътка може да се храни с дивеч, заешко, пилешко и телешко месо, само че не би трябвало да й се дава свинско и овнешко месо, защото те са прекомерно мазни за нея.

Може да давате на Полска Хрътка термично обработени субпродукти, както и да допълвате менюто ѝ с твърдо сварени яйца, кисело мляко и нискомаслена извара, разнообразни типове зеленчуци - сурови и сварени. Може да давате на Полска Хрътка разнообразни типове плодове без банани и грозде, защото са прекомерно сладки и калорични.

 Кученца Полска Хрътка Снимка: Pinterest

Не се предлага да давате на Полска Хрътка тръбни кокали, прясно мляко, прекомерно студена и прекомерно гореща храна, мазни и пържени храни, пикантни и прекомерно солени храни, тестени и захарни произведения, пушени меса, колбаси, сурова и пушена риба. Може да давате един път седмично сварена обезкостена морска риба на кучета от тази порода.

Заболявания на Полска Хрътка

Полска Хрътка може да страда от генетично обусловени болести като тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става, както и от разнообразни типове алергии. Полска Хрътка може да страда също по този начин от разнообразни типове дерматити. Полска Хрътка може да страда от затлъстяване, в случай че не получава опция да тича постоянно. Кучетата от тази порода могат да имат проблеми с очите и ушите, по тази причина е добре те постоянно да се ревизират, с цел да се избегне рискът от пораждане на инфекции.

Любопитни обстоятелства за Полска Хрътка

Полска Хрътка е добродушно куче, което се привързва към стопанина си и фамилията си. Полска Хрътка е смела, само че може да прояви известна страхливост, без да е нападателна. Полска Хрътка е освен добър ловджия, само че е съвършена за присъединяване в кучешки надбягвания.

Полска Хрътка обича да е със стопанина си и ще го следва на всички места при пътуванията му. Може без терзания да оставяте Полска Хрътка с дребни деца, защото тя ще се грижи за тях и няма да позволи никой да ги приближи. Полска Хрътка мъчно може да се научи да живее с котки, в случай че не е израснала с тях. Полска Хрътка може да се сприятели с разнообразни породи кучета, само че може да прояви известно предпочитание за доминиране.

Недостатъци на Полска Хрътка

Полска Хрътка доста неприятно приема промяната на стопанина си и страда, когато го няма у дома. Ако бъде оставена за дълго време сама, Полска Хрътка може да лае с часове и да прояви деструктивно държание.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР