Полша затвори източната си граница с Беларус за беларуски и

...
Полша затвори източната си граница с Беларус за беларуски и
Коментари Харесай

Полша затвори границата си за камиони от Беларус и Русия

Полша затвори източната си граница с Беларус за беларуски и съветски камиони, съобщи ДПА.

Забраната, която влиза в действие от през днешния ден, важи за камиони, влекачи и тежкотоварни автомбили с ремаркета и полуремаркета, регистрирани в някоя от двете страни, заяви полската информационна организация ПАП.

Полско-беларуската граница е и външна граница на Европейски Съюз и Шенгенската зона за свободно придвижване.

Русия води войната си против Украйна от февруари предходната година с поддръжката на близкия си съдружник Беларус.

Полското вътрешно министерство разгласи рестриктивните мерки за тежкотоварния трафик при започване на тази седмица. Преди това беларуският Върховен съд удостовери присъдата на Анджей Почобут, представител на полското малцинство в Беларус.

През февруари 50-годишният публицист беше наказан на осем години затвор за " втълпяване на ненавист " и " приканване за дейности, целящи да навредят на Беларус ".

В средата на същия месец Полша затвори граничен пункт Бобровники . В отговор Беларус сътвори усложнения за прекосяването през границата на полски камиони. В края на февруари Варшава затвори и граничен пункт Кукурики-Корошчин за беларуски тежкотоварни коли.

Почобут отразяваше за полските медии митингите в Беларус, провокирани от президентските избори през август 2020 година, за които се смяташе, че са манипулирани. Беларуският президент Александър Лукашенко неведнъж е упреквал прилежаща Полша, че стои зад демонстрациите.
Беларус е с население от към 10 милиона поданици. Смята се, че полското малцинство възлиза на 300 000 души.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР