Полша вероятно ще бъде компенсирана като част от втория транш

...
Полша вероятно ще бъде компенсирана като част от втория транш
Коментари Харесай

Полша ще получи компенсации от ЕС заради украинската зърнена криза

Полша евентуално ще бъде обезщетена като част от втория транш от помощта на Европейския съюз за загубите на фермерите, породени от вноса на украинско зърно, научи ПАП.

Полша разкритикува Европейски Съюз, че явно не е извършил обещанието си да изпрати зърното, импортирано от Украйна, в страни от Близкия изток и Африка. Част от изнесеното зърно остава в прилежащите на Украйна страни, в това число Полша, а фермерите се оплакаха, че имат проблеми с продажбата на личното си зърно поради цялостните хранилища и понижаването на цените, напомня полската новинарска организация в своя материал.

На 5 април Европейската комисия разгласява правилник, в сходство с който на три страни - Полша, България и Румъния, беше предоставена помощ в размер на 56,3 милиона евро за загуби, породени от вноса на украинско зърно. От тази сума на Полша бяха отпуснати 29,5 милиона евро.

В момента Европейска комисия работи по втория транш от поддръжката.

" На този стадий се приказва за 75 милиона евро, които евентуално ще бъдат разграничени сред пет страни членки: Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария. Полша евентуално ще получи 50-60 % от тази сума. Предложенията ще станат известни в края на идната седмица ", сподели за ПАП почитан представител на Европейския съюз.

" Полша чака съответни детайлности в отговор на своите претенции и тези на други страни ", съобщи на собствен ред пред организацията полският непрекъснат представител при Европейски Съюз Анджей Садош. Той сподели, че Европейска комисия разполага със аграрни запас в размер на 450 милиона евро, от които 350 милиона евро ще бъдат изразходвани тази година.

" Очакваме дейности от страна на Европейската комисия ", добави Садош.

Миналата седмица, в взаимно писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателите на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия желаеха ограничавания върху вноса на украинско зърно.

Те написаха: " Руската експанзия против Украйна докара освен до голям растеж на индустриалните разноски в селскостопанския бранш... само че и до проблеми... свързани със забележителното увеличение на предлагането на украински артикули на пазарите на страните членки на Европейски Съюз, изключително на тези, които граничат или са покрай Украйна. "

Подписалите писмото приканиха за повече средства, в допълнение към плануваните незабавни ограничения, за подкрепяне на аграрни производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР