Полша вече разполага с повече танкове и гаубици от Германия.

...
Полша вече разполага с повече танкове и гаубици от Германия.
Коментари Харесай

Полша: Новата военна суперсила в Европа

Полша към този момент разполага с повече танкове и гаубици от Германия. И продължава да купува оръжие.Целта на Варшава до 2035 година е войска от 300 000 военнослужещи.Разходите за защита скачат от 2,4 на 5% от Брутният вътрешен продукт при условие от 2% в границите на НАТО.Полша е измежду дребното в Европейски Съюз, които не повярваха, че стандартните войни са в предишното. И се оказа права.
" Полша се трансформира в най-важния ни сътрудник в континентална Европа ", съобщи преди дни почитан чиновник на армията на Съединени американски щати в Европа. Поводът за думите му е решаващата роля, която Варшава изигра в поддръжка на Украйна и в укрепването на защитата на НАТО в Прибалтика.

Но аргументите за констатацията са повече и са резултат от систематичната политика на страната в областта на защитата.

Как Полша е напът да се трансформира в новата военна суперсила на Европа проучва " Политико ", откакто в разгара на най-ожесточените бомбардировки на Русия над Украйна от началото на войната ракета падна на полска територия и умъртви двама души. Макар да се допуска, че снарядът е от украинската противовъздушна защита, изстрелян против съветска ракета, всички съдружници в НАТО и Европейски Съюз са единомислещи, че отговорността за случая в последна сметка е на Москва.

Мнозина - от Брюксел до Берлин - чакаха недомислена реакция от Варшава след случая и вероятността ракетата да е съветска. Дълбокото съмнение към всичко съветско и неприязънта към сегашния режим в Москва ускоряваха опасенията. Но Полша резервира самообладание. Това успокоение е подбудено и от една елементарна действителност, която по-голямата част от Европа от години подминава: Полша разполага с несъмнено най-хубавата войска в Европа. И тя единствено ще става все по-силна, написа " Политико ".

Варшава бе измежду дребното столици в Европа, които не се предовериха на преобладаващата теза, че стандартната война е останала в предишното.

" Полската войска би трябвало да бъде толкоз мощна, че да не се постанова да води война единствено с помощта на своята мощ ", съобщи министър-председателят Матеуш Моравецки в навечерието на Деня на независимостта.

Въпреки че Германия, обичайно основен съдружник на Америка в района, продължава да бъде опора в качеството си на логистичен център, безкрайните диспути в Берлин за това по какъв начин да възроди армията си и неналичието на стратегическа просвета са попречили успеваемостта ѝ като сътрудник, споделя упоменатият върховен американски боен.

Докато Берлин продължава да разисква детайлностите на това, което назовава " Zeitenwende ", или стратегически поврат, провокиран от нахлуването на Русия в Украйна, Полша към този момент прави обилни вложения.

Варшава ще увеличи целевите си разноски за защита от 2,4 % от Брутният вътрешен продукт на 5 %. Междувременно Германия, която предходната година похарчи за защита към 1,5 % от Брутният вътрешен продукт, дискутира дали може да поддържа задачата на НАТО от 2 %, откакто изчерпи утвърждения по-рано тази година фонд за вложения в защитата в размер на 100 милиарда евро.

През юли 2022 година полският министър на защитата Мариуш Блашчак даде обещание, че страната му ще разполага с " най-мощните сухопътни сили в Европа ". И по всичко проличава, че е решена да го реализира

Полша към този момент разполага с повече танкове и гаубици от Германия. Целта е до 2035 година армията на страната да наброява 300 000 военнослужещи. Тоест да се удвои. Берлин към днешна дата разполага със 170 000.

30 000 от актуалните полски военни принадлежат към новите сили за териториална защита, основани през 2017 година Това са бойци, които минават 16-дневно образование, а по-късно минават опреснителни курсове. Първоначално на този метод се гледаше малко с надсмешка, само че триумфът на Украйна в потреблението на мобилни милиции, оборудвани с противотанкови и противовъздушни ракети, направи концепцията да наподобява доста по-разумна.

" Съмненията към този момент са изчезнали ", сподели Блашчак наскоро по време на гала за полагане на клетва на новите териториални войски.

В Германия опитите армията да стане привлекателна не са по този начин сполучливи, до момента в който Полща надалеч няма подобен проблем. " Поляците имат доста по-положително отношение към армията си, в сравнение с Германия, тъй като им се е налагало да се борят за свободата си ", споделя Густав Гресел, някогашен австрийски боен и откривател на сигурността, който в този момент работи в Европейския съвет за външни връзки: " Във военните среди никой не слага под подозрение качеството на полската войска. "

Инвестициите във въоръжение - над 110 милиарда евро до 2035 година

Варшава не стопира да влага в превъоръжаване. Плановете са разноските по това перо да бъдат в размер над 110 млрд евро (524 милиарда злоти) до 2035 година

През пролетта страната подписа контракт на стойност 23 милиарда злоти (4,9 милиарда евро) за 250 танка " Ейбрамс " от Съединени американски щати - бърза подмяна на 240-те танка от руската епоха, изпратени в Украйна. Военновъздушните ѝ сили са оборудвани с американски F-16, а през 2020 година Варшава подписа договорка за 32 изтребителя F-35 на стойност 4,6 милиарда $.

Подписан е контракт и за италиански хеликоптери Leonardo за 8 милиарда злоти, само че съглашението планува те да бъдат създадени в Полша.

В оръжейните покупко-продажби Варшава обаче се обърна и към различен снабдител - Южна Корея. Досега европейската страна е поръчала от Сеул оръжия на стойност сред 10 и 12 милиарда $, споделя Мариуш Целма, редактор и анализатор в Nowa Technika Wojskowa, уебсайт за вести и разбори в региона на военните технологии.

Сделките включват 180 танка K2 Black Panther, 200 гаубици K9 Thunder, 48 леки щурмови самолета FA-50 и 218 ракетни установки K239 Chunmoo. В допълнение към контрактуваните незабавни доставки се чака корейците да доставят общо 1000 танка К2 и 600 гаубици К9 доникъде и края на десетилението.

" Нито една западна страна не желае да усили военните си сили толкоз доста и толкоз бързо. Който и да получи оръжейните покупко-продажби на Полша, го чакат десетилетия наред изгоди, тъй като би трябвало да се поддържа и ремонтира оборудването ", споделя анализаторът.

Отбрана, вътрешна и европейска политика

Полските водачи не крият, че натискът на Европа върху Полша поради противоречивите ѝ правосъдни промени и други въпроси е изиграл роля в решенията за извършване на покупки на оръжие от Сеул. Тоест въпросът е и политически, с изключение на ценови - корейските оръжия са по-евтини и разрешават по-бърза доставка.

" Готови сме да купуваме оръжия в други страни от Европейски Съюз, само че те би трябвало да спрат войната си против Полша ", съобщи по-рано този месец ръководителят на ръководещата националконсервативна партия в Полша " Право и правдивост " Ярослав Качински. " Готови сме да раздаваме покупко-продажби и пари, само че не и когато ни споделят, че в Полша няма господство на закона. "

Макар че никой не слага под подозрение амбициозността на полските разноски, някои се питат за тяхната изпълнимост и за политическите претекстове, които стоят зад тях.

" Добре, имаме потребност от танкове и гаубици, само че дали от стратегическа и оперативна позиция са ни нужни толкоз доста? Няма никаква изясненост за какво министерството внезапно разгласи всички тези покупко-продажби ", споделя пенсионираният военачалник от армията Станислав Козев, някогашен шеф на Бюрото за национална сигурност на Полша, представен от " Политико ".

Като се има поради смисъла на сигурността за полския електорат, мнозина подозират, че ръководещите от " Право и правдивост " вършат военните вложения предвид на националните избори следващата година, защото партията губи позиции - съгласно настоящите проучвания на публичното мнение.

Ако се стигне до промяна на държавното управление, новият кабинет ще би трябвало да зададе някои сложни въпроси по отношение на способността на Полша да финансира такава голяма военна агресия, счита Козев. Въпреки че стопанската система на Полша е постоянна през последните години, плануваните военни разноски са невиждани и сигурно ще натоварят бюджета на страната.

" Трябва да има баланс сред военните разноски и цялостното икономическо развиване на страната ", сподели Козей. " Каквито и да са проектите, по-добре е те да преминат през разбор на това какви ще бъдат стратегическите условия за сигурността на Полша след войната в Украйна. "

Дали военната мощност на Полша ще повлияе позитивно на политическото въздействие на страната в границите на Европейски Съюз е противоречиво, считат анализатори.

Но в това време Германия наподобява приветства полското военно подсилване - макар сложните, включително и в исторически проект, двустранни връзки сред двете страни. Берлин преглежда Варшава като буфер, който го отделя от сферата на въздействие на Русия. Колкото повече танкове и бойци има Полша, толкоз по-сигурна ще бъде Германия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР