Полша, Словакия и Унгария ще се противопоставят на ЕС и ще разширят забраната върху вноса на украинско зърно

...
Полша, Унгария и Словакия ще се противопоставят на Европейския съюз
Коментари Харесай

Полша, Унгария и Словакия ще се противопоставят на Европейския съюз и ще удължат временната забрана, наложена върху вноса на украинско зърно, в ход, който вероятно ще разгневи ръководството на блока.

В петък ЕС обяви плановете си да спре временната забрана, наложена върху износа на украинско зърно за избран брой страни в Източна Европа.

С временната мярка, приета през май, беше наложена забрана върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, за да се противодейства на риска фермерите в тези страни да бъдат подкопани от пречките на евтините Украинско зърно.

Украйна е основен доставчик на зърно и разчита на съседите си да изпращат износ, докато не можеше да използва черноморските маршрути.

Докато украинският лидер Володимир Зеленски се зарадва на новината в петък, неговият полски колега Матеуш Моравецки не приветства решението на ЕС.

„Ще удължим тази забрана въпреки несъгласието на Европейския съюз“, каза премиерът Моравецки, според полската държавна информационна агенция PAP.

„Няма да слушаме Берлин или фон дер Лайен, Туск или Вебер. Ще го направим, защото е в интерес на полския фермер“, продължи Моравецки, имайки предвид лидерите на ЕС.

Комбайни жънат пшеница в поле в Запорожка област, контролирана от Русия Украйна. Комбайни жънат пшеница в поле в Запорожка област, контролирана от Русия Украйна. Александър Ермоченко/Ройтерс

По-късно в петък говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер обяви плана на правителството незабавно да въведе регламент, разширяващ забраната върху вноса на украинско зърно, като подчерта, че мярката се предприема в „интерес на полските фермери и потребители“.

Унгария също избра да запази забраната, като министър-председателят на страната Виктор Орбан обяви в събота на „X“, известен преди като Twitter, плановете си да „вземе нещата в свои ръце“.

„Украинските селскостопански продукти, предназначени за Африка, наводняват централноевропейските пазари. Бюрократите в Брюксел отново си затварят очите за проблемите на европейските проблеми на европейските фермери, така че Унгария, Полша и Словакия разширяват забраната за внос на национална основа“, подчерта Орбан.

Министерството на земеделието на Словакия обяви решението си да удължи забраната в публикация във Facebook в петък, цитирайки необходимостта от защита на „вътрешния пазар“ на Словакия.

Решението на трите страни да приложат свои собствени мерки може да разгневи служителите на ЕС. По-рано в петък изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис призова страните да „работят в съответствие с новото споразумение и да се „въздържат от едностранни мерки“ за вноса на украинско зърно.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР